DIETA DUKAN/UTILE

  • Arhive

Despre goji

goji

Ce sunt si ce proprietati au fructele goji!

Doctorul P. Dukan a introdus in categoria alimentelor premise (dar limitate, atentie), fructele goji. Trebuie sa recunosc ca pana sa incep dieta nu auzisem, sau cel puțin nu imi atrăseseră atenția aceste fructe.

De fapt ce sunt si de unde provin?

Goji (engl. ”wolfberry”) este o plantă originară din sud-estul Europei și Asia, care face parte din familia Solanaceae-lor. Fără a avea legătură cu regiunea în care se cultivă, ele apar frecvent în magazinele specializate pe produse alimentare ”sănătoase” sub numele de Goji Tibetane sau Goji Himalayene. Se spune că durata lungă de viață a tibetanilor are legătură cu calitățile deosebite ale fructelor goji pe care aceștia le consumă în mod frecvent. Există și o o carte de medicină din timpul Dinastiei Ming (1368-1644 D.C.) declară: “consumul zilnic de goji reglează fluxul energiei vitale, întăreşte psihicul şi asigură longevitate”.

 Care sunt proprietățile și conținutul fructelor goji?

Conţinutul bogat de vitamine, minerale, polizaharide, aminoacizi, uleiuri esenţiale şi alte elemente importante este un adevărat cadou de la natură pentru corpul uman.Deşi consumul fructelor proaspete de goji este cel mai recomandat, ele pot fi foarte bine integrate în diverse reţete de mâncăruri şi băuturi

Conţinut de micro și macronutrienţi:

  • 18 aminoacizi care formeaza un bloc de proteine si contin 8 substante necesare vietii;
  • 21 de minerale- fier, magneziu, potasiu, cupru, calciu, selenium, fosfor, germanium, un element chimic foarte rar găsit în mâncare. s.a.;
  • 6 vitamine esențiale pentru organism – continut foarte mare de vitamina C, B1, B2, B6, precum si vitamina E-foarte rar intilnit in alimente;
  • 8 polizaharide (31% din greutatea fructului) şi 6 monozaharide;
  • 5 acizi graşi nesaturaţi, inclusive acizi esenţiali precum acizii linoleic şi alfa-linoleic;
  • Fitosteroli și beta-sitosterol;
  • gama larga carotenoizi, cu efect antioxidant puternic, inclusiv betacarotena si zeaxatina, o excelentă sursă de medicament natural pentru vedere;
  • numeroşi pigmenţi fenolici (fenoli);
  • calciu, contine cc 10% (la 100 g fructe) din doza zilnică recomandată;
  • potasiu, fructele goji conţin 1,132 mg/100 g = 24% DZR;
  • carbohidraţi- 68%, proteine- 12%, lipide-10% şi fibre 10%. Valoare calorică totală: 370 (kCal)/100 g de fructe uscate.

Beneficiile fructelor goji

Principalele efecte terapeutice, demonstrate în urma multor ani de cercetãri ştiinţifice, sunt:

  • Remediu pentru ficat, rinichi, ochi, inimă, ce îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, ajută vederea, întăreste muşchii şi sistemul osos.
  • Este puternic antioxidant, întăreşte inima şi sistemul imunitar, reduce efectele procesului de îmbătrânire, consumul a numai 2o grame de goji asigura necesarul zilnic de antioxidanti!!.
  • Eficient în cure de slăbire şi combaterea celulitei. Fitosterolii au un rol important în menţinerea nivelului colesterolului la un nivel cât mai mic, inhibând absorbţia lui intestinală.
  • Conţinutul de germaniu creşte abilitatea corpului să producă g-interferon. Interferonul este un element important de care corpul are nevoie în lupta contra cancerului.
  • Stimulează producerea şi reproducerea celulelor sângelui precum şi regenerarea şi vindecarea mai rapidă a rănilor.
  • Este folosit de femei pentru tonifierea organismului după perioada ciclului menstrual, pentru combaterea greţurilor asociate cu primele 3 luni de sarcină şi pentru ameliorarea neplăcerilor legate de menopauză.
  • Stimulează nivelul energetic şi buna dispoziţie.
  • Ajută la îmbunătăţirea performanţei sexuale şi a fertilităţii – conform unei vorbe străvechi din Tibet călătorul care ştie că nu va ajunge curând acasă nu trebuie să consume goji!
  • Este o sursă naturală de energie pentru corpul uman şi pe termen lung ajută la creşterea longevităţii.
  • Continut ridicat de vitamina C (de 400 ori mai mult decât protocalele), contine mai mult beta caroten ca morcovii si mai mult fier decit o friptura dar este bogat in vitamina B (Vitaminele B1, B2, B6, B12), vitamina E si altele.
  • Au un puternic efect antiinflamator (recomandate în artrită, psoriazis).
  • Au efect anticonstipant.

Prin urmare, datorită acestor componente și proprietăți pe care le are, goji ajută la prevenirea și tratarea mai multor afecțiuni,întărește sistemul imunitar, ajută la prevenirea îmbătrânirii organismului, este un tonifiant general al corpului uman.

Cum se consumă?

Fructele Goji pot fi consumate ca atare, sub formă de fructe uscate, fructe proaspete, ingredient în salate, supe, sub formă de ceai, ingredient în prăjituri, ciocolate, îngheţată, sau pot fi făcute diverse băuturi precum: sucuri, vin sau lichior. Pentru a avea rezultate, doza zilnică recomandată este de 20- 30g de fructe Goji pe zi.

In dieta dukan se consuma in felul urmator:

- faza de atac – 1 lg/zi;

- faza de croaziera – 1 lg/zi la PP si 2 lg/zi la PL;

- faza de consolidare – 3 lg/zi.

Nu ezitati sa adaugati fructele goji in retetele Dukan !!!

Online le gasiti la un pret bun aici: http://prodieta.ro/magazin/index.php?route=product/search&filter_name=goji

Pentru mai multe informații consultați suplimentar:

http://www.goji.ro

http://en.wikipedia.org/wiki/Wolfberry

http://www.fructegoji.com/

 

Sursa fotografiilor/Photo soource:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wolfberry

http://www.peggycarey.com/ningxiared.html

 

Print Friendly
Share
this article on Facebook
Cursuri IT acreditate

S-ar putea sa iti placa si: