DIETA DUKAN/UTILE

Cozonac cu nuca

Suntem în prag de Crăciun, mai sunt 2 zile și dacă nu ați făcut încă cozonacul pentru familie vă propun și rețeta după care îl fac eu și care iese garantat. De cel puțin 4 ani nu mai cumpărăm cozonac și prefer să îl fac singură acasă. Pot să îl umplu cu câtă nucă vreau (și mie îmi place să aibă multă de tot), sau să îl fac cu rahat, stafide sau orice îmi trece prin cap. Eu il am in tavi la dospit in momentul acesta (dintre care unul este cu rahat) si am sa fac poze proaspete cu ei cand vor fi gata. Deocamdata va pun o versiune mai veche (ca poza).

Dacă sunteți la dieta dukan atunci această rețetă se potrivește doar celor care sunt la faza de stabilizare.

Faza Stabilizare

Ingrediente aluat:

-250 ml lapte călduț

- 2 ouă

- 80 g unt topit

-150 g zahăr

- un vârf de sare

- 2 esențe de vanilie

- 550 – 600  g făină4

- 1 plic de drojdieuscată

Ingrediente umplutură pentru 2 cozonaci:

-400 g nucă măcinată

- 2-3 lg cacao

- 6 lg zahăr

- 1 plic zahăr vanilat

- 3 lg lapte

Ingrediente pentru uns cozonacul:

-1 gălbenuș de ou

- 2 lg lapte

- 2 lg zahăr

Preparare aluat. Eu folosesc mașina de făcut pâine pentru aluat. Pun ingredientele în mașină în ordinea în care sunt trecute. Setez mașina pe frământat și dospit aluatul și programul durează 1 oră și jumătate. Dacă nu aveți mașină de pâine atunci frâmântați aluatul în mod clasic și îl lăsați la crescut aceași durată de timp.

Între timp pregătim umplutura. Amestecăm nuca măcinată cu zahărul, cacaua și laptele. Dacă vreți puteți înlocui umplutura de nucă dintr-un cozonac cu rahat multicolor și tăiat bucățele mici sau cu stafide înmuiate în lapte și rom.

Scoatem aluatul și îl împărțim în două bucăți egale. Luăm una dintre bucăți și o întindem pe o placă/masă pe care am pus făină. Întindem aluatul cu mână, lățimea să fie cât a tăvii folosite iar lungimea să fie dublă. Punem desupra jumătate din compoziția de nucă și rulăm. Îl așezăm în tava tapetată cu ulei și făină. Puteți folosi o tavă în care să puneți ambii cozonaci sau 2 tăvi speciale de cozonac.

Îi lăsăm apoi la dospit în tavă încă 1 oră și jumătate, acoperind tava cu un prosop curat. Înainte să îi băgăm la cuptor îi ungem cu gălbenușul amestecat cu laptele, iar apoi presărăm zahăr deasupra.

Dăm tăvile la cuptorul încins la 170-180 de grade circa 40-45 minute, până se rumenește. Îi scoatem din tavă și îi lăsăm la răcit acoperiți cu un prosop curat.

Poftă bună!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly
Share
this article on Facebook
S-ar putea sa iti placa si:

2 Responses to Cozonac cu nuca

  1. lacri spune:

    deci in faza de stabilizare putem folosi lapte normal, faina alba si nu integrala;zahar?
    Eu nu prea inteleg faza de stabilizare.Pot minca “mincare normala” cu exceptia zilei de joi?

    • admin spune:

      La stabilizare mananci normal (cu faina, zahar), dar tii joia sfanta. Si sa nu exagerezi cu acestea, normal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What is 4 + 25 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT!(Pentru a putea posta comentariul trebuie sa rezolvati urmatoarea operatie aritmetica) :-)