DIETA DUKAN/UTILE

  • Arhive

Faza de consolidare

Aceasta etapă începe în momentul în care ați ajuns la numarul de kilograme dorit de dvs. Daca s-a întâmplat asta, felicitări! De aici încolo începe un nou drum și trebuie să va înarmați cu multă răbdare și voință pentru a duce aceasta etapă la capat. Fiecare dietă are ceea ce se numește ”efect de recul”, chiar și cea mai sănătoasă dintre ele. De aceea, scopul acestei etape este acela de a reintroduce în meniul dumneavostră, în timp, o parte din alimentele interzise în primele două etape. Este normal ca organismul să încerce să asimileze nutrienții din aceste alimente și de aceea trebuie să îi acordăm o atenție deosebită. Se revine la mesele normale încet, cu grijă, introducându-se pe rând alimentele care până acum erau considerate interzise.

 Această etapă are scopul de a vă învăța să vă mențineți greutatea dobândită cu atât de multe eforturi. Principiul acestei faze este strict legat de numărul de kilograme pierdute. Astfel, pentru fiecare kilogram pierdut se vor tine 10 zile de consolidare. De exp., dacă ați slăbit 12 kg, durata fazei de consolidare va fi de 120 zile. Numai în felul asta puteți menține greutatea sub control, fără a asimila ulterior kilogramele pierdute în dietă. Conform studiilor realizate de dr. Dukan și echipa sa, procentul celor care au revenit la greutatea inițială după terminarea dietei este foarte mic, comparative chiar cu alte diete cunoscute.

Deasemenea, trebuie să rețineți că programul dvs. va include o zi pe săptămână dedicate proteinelor pure (PP), pentru a ajuta la menținerea stabilă a greutății. Deși doctoral Dukan aface referiri la ”joia sfânta”, puteți alege oricare dintre zilele săptămânii pentru PP.

Care sunt alimentele pe care le putem consuma în această etapă?

 

  • Oricare dintre alimentele preparate în cele două faze anterioare pot fi consumate si aici, fără a ține cont de alternarea celor două diete PP și PL. Pot fi consumate astfel proteine și legume în orice cantitate. Vă puteți bucura de o pulpă de miel, de  friptura de porc, șuncă în cantități nelimitate, o dată sau de două ori pe săptămână.
  • portie de fructe pe zi. Știu că pentru mulți dintre cei care urmează această etapă, lipsa fructelor a constituit un mare impediment. Acum acest lucru se poate rezolva. Puteți consuma orice fruct, cu excepția bananelor, strugurilor, cireșelor, nucilor și alte fructe seci (alune, arahide sau fistic) care nu sunt permise încă. O porție este reprezentată de un fruct mare (de exemplu, mere, portocale, pere etc.), două de dimensiuni medii (de exemplu  caise), un bol mic sau fructe mici (de exemplu, căpșuni).

            Se recomandă consumarea fructele în timpul zilei și mai puțin seara după ora 20.00.

            De asemenea, in aceasta perioada puteti creste consumul de fructe goji la 3 linguri pe zi.

  • Două felii de pâine integrală de grâu cu unt scăzut de grăsime. Deja un deliciu! Dacă nu puteți rezista tentației de a consuma pâine, alegeți măcar variantele de panificație care au la bază făina integrală. Le puteți consuma la mic dejun, prânz și cină.
  • Două porții de alimente bogate în amidon pe săptămână : 220g de paste fierte, cușcuș, grâu bulgur, linte sau fasole. Nu adăugați ulei sau unt. Orez alb și cartofi fierți sau copți cu pielea, dar mâncate rar.
  • 40 g de branza pe zi de brânză cu coajă tare (Bonbel sau Gouda). Evitați cât de mult puteți brânzeturile de tip Brie, Camembert, Roquefort și cele de capra. Acestea pot fi consumate oricând pe parcursul zilei.
  • Masa de sărbătoare. Vi se permite o masă festivă odată pe săptămână pentru prima jumătate a perioadei de consolidare și două mese pe săptămână pentru a doua parte. Mânca ceea ce doriți: un aperitiv, un fel principal, desert si un pahar de vin, toate în cantități rezonabile. Există doar două reguli de reținut: niciodată nu luați o porție dublă de mancare sau băutură, și nu măncați niciodată două mese într-o zi. Până la urmă se cheamă masa de sărbătoare și nu zi de sarbatoare! Rețineți acest lucru. Deasemenea,dacă sunteți în a doua perioadă a fazei nu consumați cele două mese de sărbătoare una după alta (de exp.cină și apoi mic dejun), pentru a nu da corpului senzația că ați revenit la vechiul mod de alimentare.
  • Taratele de ovăz. În această perioadă continuați să consumați 2 linguri de tărâțe de ovaz pe zi.  
  • Activitate fizica cel puțin 25 de minute de mers pe jos pe zi.
  • Cei 2 litri de lichide pe zi sunt foarte importanți în continuare. Doctorul Dukan acordă o atenție deosebită consumului de lichide în timpul dietei sale, recomandând consumarea cu precădere a apei.

Această etapă este așa cum spuneam foarte dificilă și prin prisma faptului ca nu se mai slăbește ca până acum. Deasemenea, vor exista perioade de ”platou”, adică acele perioade în care vă veți menține un anumit număr de zile la aceleași kilograme sau perioade în care veâi căștiga cateva sute de grame. Nu vă speriați și mai ales nu renunțați. Continuați să respectați cerințele menționate anterior și cu siguranță veți reuși să o duceți la bun sfârșit.

Mult success tuturor!

Print Friendly
Share
this article on Facebook
Cursuri IT acreditate

S-ar putea sa iti placa si: