Cinnamon rolls
Unele dintre preferatele mele!!! Doamne ce bune sunt, cu aroma fină de scorțioșoară… Nu aș putea refuza nicicând unul! Dar ce ne facem dacă suntem la dietă? Sau dacă vrem să consumâm o variant mai light a lor? Simplu. Punem mâna și ni le facem singuri. Bune de tot și acestea care se potrivesc perfect celor care se luptă cu kilogramele la dieta dukan.
Dar să nu ne mai lungim și să trecem la bucătărit. Nu vă speriați de lista ingredientelor chiar dacă pare lungă de tot, prepararea e ușoară.
Faza Croazieră (PP, PL), Consolidare, Stabilizare definitivă
Ingrediente cocă:
-3 ouă
- 150 g iaurt grecesc degresat
- 2 lg tărâțe de grâu
- 1 lg amidon de porumb
- 1 fiolă esență de vanilie
- ½ lgt praf de copt
- 3 lg îndulcitor (după gust)
Ingrediente umplutură:
-2-3 lgt scorțișoară (depinde de gusturi)
- 3 lg xylitol (are granulația zahărului, dar dacă nu aveți puteți pune îndulcitor pudră)
Ingrediente sirop:
-75 ml lapte degresat
- 1 lgt scorțișoară
Ingrediente topping:
-200 ml lapte degresat
- 1 păstaie vanilie (sau esență de vanilie)
- 1 lg amidon de porumb
- 3 lg îndulcitor
- 1 lg brânză degresată sau quark
Preparare blat. Separăm albușurile de gălbenușuri. Acestea din urmă le amestecăm cu iaurtul, tărâțele, amidonul, îndulcitorul, esența de vanilie și praful de copt. Albușurile le batem cu puțină sare spumă tare, să se țină pe paleta mixerului. Integrăm apoi spuma de albușuri în compoziția de gălbenușuri. Tapetăm tava cuptorului cu hârtie de copt și întindem uniform compoziția cît este tava de mare. Introducem în cuptorul deja încins la 180 de grade și coacem 20 minute.
Lăsăm apoi la răcit 5 minute și încercâm să desprindem hărtia de blat cu grijă. Rulăm apoi fie în hârtie, fie într-un prosop de bucătărie curat blatul, pe lungul său și lăsăm așa circa 15 minute. Desfacem ruloul și pudrăm cu scorțișoară și îndulcitor , iar apoi o rulăm și o învelim într-o folie de aluminiu. Dăm la frigider 30 minute.
Între timp pregătim siropul: încălzim laptele și îl amestecăm cu scorțișoara, apoi lăsăm siropul să se răcească.
Dupa cele 30 de minute de stat în frigider, desfacem folia de aluminiu și tăiem ruloul în bucăți de cca 2-2,5 cm grosime. Le așezăm într-o tavă de silicon și turnăm pee le cu o lingură siropul pregătit. Le coacem din nou în cuptorul preîncălzit la 170°C, pentru 20 de minute sau până când observăm că se formează o crustă crocantă la suprafață.
Preparare topping. Cât acestea se coc ne ocupăm de topping. Punem laptele împreună cu păstaia de vanilie într-un vas pe aragaz la încălzit, păstrând 3-4 lg într-o cană. Adăugăm în cană amidonul și îndulcitorul și amestecăm . Când laptele e fierbinte, scoatem păstaia și turnăm amidonul. Amestecăm la foc mic până se îngroașă compoziția și dă în clocot. Atenție însă, nu trebuie să se îngroașe foarte tare. Dacă vi se pare că nu e suficientă aroma de vanilie mai puteția adăuga esență.
Luăm de pe foc și lăsăm 5 minute deoparte. Adăugăm apoi brânza și omogenizăm.
Turnăm toppingul peste rulori fie în tavă, fie atunci când le servim, direct în farfurie.
Concluzia? Bune de tot!
Poftă bună!
p.s. se consuma in 2 zile. Taratele de grau sunt admise 1 lg/zi.
Vaai, ce bucurie mi-ai facut
Facusem cinnamon rolls nedietetice inainte de Craciun si acum imi stateam gandul la ele..Multumesc!
Astept sa le incerci si sa ne spui parerea.
Tocmai le.am scos din cuptor, arata bine si sunt f. bune. O singura problema am intampinat, la dezlipitul de pe hartia de copt. Iar deasupra blatul era lipicios asa ca nu l.am mai rulat inainte de a pune umplutura. Am pus umplutura direct, am rulat si pus la frigider. Au iesit bine si asa. Multumesc pentru retata. Pupici.
Da, cu dezlipitul hartiei e mai greut. Lipicioasa zici? a mea nu era. ce iaurt ai pus?
Iaurt grecesc Olympus 0 grasime. Si am lasat pana a devenit maro pe margini. Nici eu nu am crezut ca o sa fie lipicioasa. Oricum am papat deja portia de azi si sunt delicioase. O sa iti trimit mai tz poze pe fb daca doresti.
Asa am folosit si eu. Zau ca nu imi dau seama. Lasa poze pe FB oricand vrei tu
)
Se pot folosi tarate de ovaz in locul celor de grau?
dap.
Nu inteleg despre ce “umplutura” vorbiti?? Cea cu scortisoara si xylitol?? Pai si ce iese???
Da, presari pe blat scortisoara si xylitolul si rulezi.
buna seara!!! dementiale… sper sa fie dietetice…la cat sunt de buneee!!!!!!!:) multumim!!!
Clar sunt dietetice
Buna,ma gandeam sa fac si eu acasta reteta minunata.Pb este ca nu am amidon si nici nu gasesc(grecia)….Mai iese fara?
Blatul iese, crema nu. Dar pentru crema poti sa folosesti praf pentru budinca (cu aroma de vanilie).
Kalina, in Grecia gasesti cred ca in toate supermarketurile amidon. Κορν φλάουρ este
Spor la bucatarit
si daca pun alt iaurt de exemplu zuzu merge?
Da, ziceam de cel grecesc ca e mai consistent doar.
O minunatie! Ce sa Mai zic de faptul ca nu e cu tarite:)))). Si sosuletul a iesit perfect. Multumesc!!!!! Te pup si multe retete ca asta:))). Piña acuma favorita era prajitura after eight dar a trecut pe locul doi:)))). Urmeaza creme brûlée cu cacao:)))
Pup Anca!
Minunate rețetele tale! Una din putinele mele surse de inspiratie de incredere. De un an te tot vizitez <3
Grozava ideea cu infasuratul blatului in prosopul de bucatarie! Am mai incercat rulade, dar asta e o solutie chiar eleganta
Acum ruloul este deja la frigider, inainte de a doua coacere, dar am o dilemă. Voi vedea in 15 minute dacă am procedat corect. Totuși, te rog spune-mi: in faza cu pudratul blatului si racit la frigider in folie, folia se ruleaza odata cu blatul, sau se ruleaza mai intai blatul pudrat si apoi se impacheteaza in folie?
Iti multumesc ca urmaresti site-ul si imi cer scuze ca nu am vazut mesajul mai devreme. Trebuia rulat blatul cu scortisoara si apoi se impacheta in folie. Cum ai facut si ce a iesit?
E a treia rulada pe care o fac in viata mea. A fost un pic amuzant, am rulat folia odata cu blatul.
La scosul foliei dupa racire m-am incordat un pic, asa ca m-am prins de ce nu era bine sa le rulez impreuna… Dar tot mai am o dilema: de ce trebuie sa stea la frigider inainte de cuptor? Prin racire pastreaza forma rulata mai usor?
Au ieșit minunate! Și traiască inventatorul foliei de silicon, pe care am pus-o pe fundul tăvii ca sa coc blatul. N-am avut probleme cu dezlipitul
Mulțumiri!
Si eu folosesc des folia de silicon. F buna!
Super bine arata reteta si vreau sa o incerc. Am o intrebare, intrebatoare, de unde cumperi iaurt grecesc degresat?
Eu am luat de la olympus. gasesti si cu 0,5 % si cu 2%
Buna! Am si eu o intrebare. Am vazut in mai multe din retetele tale de blaturi, trecute pentru faza de consolidare tarate de grau, pe langa cele de ovaz. Stiam ca nu sunt permise deloc pana in consolidare. Cu ce le pot inlocui? Pun mai mult ovaz?
Buna. Sa stii ca eu nu trec aiurea la retete fazele. Am mai scris de multe ori ca taratele de grau sunt permise 1 lg /zi, ajutand la digestie. Deci le poti folosi chiar din atac.
se poate consuma amidon in faza de atac?daca nu cu ce se poate inlocui?
Nu se consuma in atac si nu se inlocuieste.
Buna! Retele tale sunt delicioase. Am facut cinnamon rolls 2 zile la rand, ca abia am apucat sa gust din ele – prietenul meu manca si nu se satura
Wooooow!!! Ce bunatate “cinnamon rolls”! Tocmai le-am pus la frigider sa se raceasca si sa se “imprieteneasca” topingul cu rulourile… nu stiu cat o sa am rabdare… multumesc pentru reteta!
Sper ca ti-au placut!
yummmmyyyy… au fost nu bune, suuuuper bune!!!… acum le prepar din nou!!!
Iti multumesc frumos pentru aceasta reteta. Sunt delicioase!
vreo sansa se iasa foaia la cuptorul cu microunde? :-s
Nu stiu, nu folosesc.
Am facut si eu in sfarsit aceasta reteta si sunt extaziata. Este unul din cele mai bune deserturi dukan pe care le-am mancat pana acum. Multumesc mult pt reteta!
Sa iti fie de bine draga mea :*
Buna ! Am facut si eu azi din ele si sunt tare bune, dar am o dilema nascuta din nepricepere
Initial, cand le rulezi cu servetul, rulezi cu tot cu servet ? Sau doar te ajuti de el, ca sa poti rula, cum facea mama pe vremuri cu rulada de ciuperci ? Si care e scopul frigiderului ?
Sunt foarte bune.singura problema oe care am întâmpinat-o e la rularea blatului, care mi se rupe. Nu stiu cum sa rezolv aceasta mica problema
Inseamna ca iese prea subtire sau prea uscat. Incearca sa il faci un pic mai grosut.
Bună. Felicitări pentru toate aceste rețete minunate. Vroiam sa întreb dacă as putea înlocui amidonul cu faina de konjag? Are același efect sau e musai amidon? Mulțumesc și la cat mai multe rețete delicioase.