DIETA DUKAN/UTILE

  • Arhive

Indulcitorii artificiali. Ce trebuie sa stim despre acestia

indulcitori

Ce sunt îndulcitorii artificiali?

Aceștia sunt substanțe chimice sau compuși naturali care asigură alimentelor gustul dulce fără a transmite organismului un număr ridicat de calorii. Datorită faptului că îndulcitorii artificiali au un gust mai intens decat zahărul este suficientă utilizarea unei cantități reduse pentru a obține același rezultat.

Produsele alimentare care conțin îndulcitori artificiali au mai puține calorii decât cele cu zahăr, astfel ele fiind recomandate în timpul dietelor pentru slăbit sau pentru menținerea greutății corporale.

Atunci când alegeți folosirea îndulcitorilor artificiali în locul zahărului este bine să nu depășiți doza zilnică admisă pentru a nu fi afectata starea generală de sănătate.

 Care sunt principalele tipuri de îndulcitori artificiali?

Atunci când vă hotărâți să consumați îndulcitori artificiali este bine să cunoașteți care sunt principalele categorii, atât naturale cât și artificiale.

Ștevia, maltinolul, eritritolul și inozitolul sunt considerate sigure pentru sanatate, în timp ce zaharina, sucraloza (E 955) si aspartamul (E 951) sunt extrem de periculoase și total neindicate.

Indulcitorii buni/naturali

Extractul de Stevie este un îndulcitor natural, extras din frunzele plantei cu același nume, de preferat fiind cel sub forma lichidă. Conține zero calorii, însa are și un minus, și anume acela că nu se comportă bine la copt. Trebuie însă să aveți grijă la unele sucuri din comerț care au pe etichetă menționat faptul că sunt îndulcite cu Truvia – un îndulcitor făcut doar parțial din extract de ștevie; s-a demonstrat că unele ingrediente din acesta ar putea proveni din culturi modificate genetic. Nu are efecte adverse, iar excesele nu dăunează. Dimpotrivă, o dietă strictă și regulată va regla activitatea stomacală, veți scăpa de oboseală mentală și fizică și veți mânca mai sănătos, uitând de dulciurile în exces.

Xilitolul, sorbitolul, eritritolul sunt îndulcitori naturali obținuți printr-un proces de fermentare a porumbului sau a zahărului de trestie. Aceștia conțin mai puține calorii decât zahărul pur sau mierea, dar mai multe decât extractul de ștevie, și previn formarea cariilor. Atenție însă la cantitățile folosite; acestea nu trebuie să fie consummate în cantități prea mari, iar dacă se poate optați pentru variantele organice.

Îndulcitori ”răi”

Aspartamul. Atunci când a fost descoperit, în 1965, a fost o adevărată revelație: are o putere de îndulcire de două sute de ori mai mare decât a zahărului, costă mult mai puțin și nu conține nici o calorie. A intrat rapid în compoziția sucurilor de tip “light”, a ciocolatelor, bomboanelor, precum și a produselor de cofetărie preambalate.

Aspartamul este considerat de unii ca fiind cel mai periculos îndulcitor artificial din prezent, Însă, deși se vehicula că această substanță favorizează apariția cancerului, a demenței, tulburărilor de comportament sau căderea părului, studiile de specialitate au demonstrat că aceste presupuneri nu sunt fondate științific.

În urma cercetarilor biochimice, clinice și de comportament asupra subiecților, a reieșit că o doza zilnică de 40 mg/kg de aspartam este sigură, fiind o excepție doar în cazul persoanelor care suferă de fenilcetonurie. Un adult își poate lua doza zilnică de aspartam din aproximativ 10 căni de băutură îndulcită artificial.

Indulcitor artificial

Cantitatea admisă, zilnic

Poate fi utilizat la gătit?
Aspartam

50 mg / kg

Nu

Zaharină

5 mg / kg

Da

Acesulfam K (E 950)

15 mg / kg

Da

Sucraloză

5 mg / kg

Da

* Cantitatea admisa pentru consum in cazul unei persoane care nu depaseste 68 kg

Zaharina a apărut pe piață în anul 1879 și este considerată unul dintre cei mai siguri îndulcitori artificiali deoarece a fost supusă la numeroase studii clinice și nu au fost identificare efecte negative majore. Aceasta nu conține un număr mare de calorii, nu crește nivelul de zahăr din sânge și este de 200 până la 700 ori mai dulce decât zaharoza. Este preferată deoarece nu își modifică compoziția atunci când este încalzită, deci este bună pentru cafea sau ceai, însă poate lăsa în gură un gust metalic.

În cazul zaharinei au fost realizate peste 30 de studii, atât pe subiecți umani cât și de laborator, pentru a se stabili care sunt efectele consumului de zaharină asupra organismului uman, iar rezultatele nu au evidențiat efecte negative.

Sucraloza este unul din cei mai noi îndulcitori de pe piață. Sucraloza mai este cunoscută și sub numele de Splenda, și este procestă prin folosirea clorului. Conform studiilor, consumul acestei substanțe nu determină probleme ale aparatului reproducător, tulburări neurologice, cancer și nu prezintă vreun risc pentru sănătate, așa cum s-a crezut la un moment dat.

Siropul de agave. Multe nectare de agave conțin 70-90% fructoză, mai mult și decât siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză, iar mai grav este faptul ca acest nectar a fost comercializat ca un îndulcitor sănătos. Chiar dacă acesta nu provoacă o creștere bruscă a glicemiei, fructoza din el se duce direct la ficat, unde este transformată într-o formă de grăsime din sânge cunoscută sub denumirea de trigliceride, iar aceasta crește riscul de boli cardiovasculare. Conținutul ridicat de fructoză contribuie de asemenea și la rezistența la insulină, un factor de risc pentru diabet.

Cu toate acestea, o linguriță de nectar de agave consumată din când în cînd nu este de speriat, dar trebuie evitate băuturile și alimentele îndulcite cu acesta.

 Surse:

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/alimente/cei-mai-buni-5-indulcitori-si-cei-mai-rai-1165402

http://www.eva.ro/sanatate/endocrinologie/diabetul-si-nutritia-totul-despre-indulcitori-articol-21640.html

http://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/indulcitorii-artificiali-zaharina-aspartamul-sucraloza_7627

http://www.formula-as.ro/2003/583/forma-maxima-19/adevarul-amar-despre-indulcitorii-artificiali-4380

http://www.csid.ro/health/indulcitorii-artificiali-mai-periculosi-decat-am-fi-crezut-4985678/

http://www.topsanatate.ro/articol/indulcitori-artificiali-sau-zahar-21044.html

Print Friendly
Share
this article on Facebook
Cursuri IT acreditate

S-ar putea sa iti placa si: