DIETA DUKAN/UTILE

  • Arhive

Mucenici moldovenesti

E perioada aceea din an cand putem sa ne bucuram de gustul deosebit al colaceilor cunoscuti sub numele de mucenici. Sunt cunoscute doua variante ale mcenicilor, cea moldoveneasca (retetea pe care v-o propun si eu) si cea munteneasca – mucenici cu zeama.

In Ardeal la mine nu se fac, asa ca am intrat in contact cu ei dup ace m-am mutat in Bucuresti. Recunosc ca imi plac mult mai mult mucenicii moldovenesti, de aceea am si ales s ava arat reteta folosita de mine.

Pentru cei care tin dieta cautati pe site si varianta dukan de mucenici.

Faza: Consolidare (masa de sarbatoare), Stabilizare definitiva

Scara nutritionala: Duminica (masa de sarbatoare)

Ingrediente:

-1 plic drojdie uscata

-75 ml apa calduta

- ½ lg zahar

-100 ml lapte caldut

-125 ml ulei

- 75 g zahar

- 2 oua

- 1 vf de sare

- 500 g faina

- esenta de vanilie

-optional coaja rasa de lamiae sau portocala

Sirop:

-250 ml apa

- 4 lg de zahar

- coaja rasa lamaie sau portocala

Pentru uns – galbenus de ou si putin lapte

– miere de albine

-nuca macinata mai mare

Preparare:

Amestecam drojdia cu apa calduta si zaharul si lasam deoparte pana se umfla.

Intr-un bol separat punem laptele caldut, uleiul, zaharul sis area si amestecam cu o lingura de lemn.  Adaugam peste cam o cana de faina si omogenizam. Punem si cele doua oua si continuam sa omogenizam compozitia.

Peste acestea turnam mixul cu drojdie si amestecam bine de tot. In final punem restul de faina cernuta si framantam bine aluatul. Lasam intr-un vas acoperit sa dospeasca vreo ora si jumatate la caldurica pana isi dubleaza volumul.

Impartim aluatul in 10-12 bucati egale si modelam spirale lungi pe care le rasucim la capete (in sens opus, vedeti foto). Ii asezam in tava pe hartie de copt cu spatiu intre ei deoarece cresc foarte mult.

Ii mai lasam in tava acoperiti cu un servet de bucatarie sa dospeasca inca 30 min. Ungeti mucenicii cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte si ii coaceti la 180-190 de grade circa 15-20 minute.

Intre timp pregatiti siropul. Puneti ingredientele intr-un vas pe foc si fierbeti pana se leaga siropul.

Dupa ce ati scos din cuptor mucenicii ii lasati sa se raceasca in proportie de sferturi si apoi puneti cu lingura peste ei siropul racit si el (direct in tava am facut eu aceasta procedura).

In final se ung cu miere si se presara nuca. Sunt foarte pufosi si mega deliciosi.

Pofta buna!

Print Friendly
Share
this article on Facebook
Cursuri IT acreditate

S-ar putea sa iti placa si: