DIETA DUKAN/UTILE

  • Arhive

Cozonac fara framantare

Astazi vin cu o reteta care sunt sigura ca este asteptata de unii dintre voi. Cozonacul fara framantare. De ani buni prefer sa fac singura cozonacul de Pasti si de Craciun. Rar fac cozonaci intre cele doua sarbatori, chiar nu stiu de ce ca de placut ne plac tuturor.

Am inceput sa fac cozonaci in casa in momentul in care mi-am luat masina de facut paine. E mult mai comod sa pui toate ingredientele la un loc si sa astepti ca “altcineva” sa faca toata (aproape) treaba in locul tau. Masina framanta si dospeste aluatul, doar trebuie luat, intins, umplut si rulat.

De la o vreme tot aud insa de cozonaci fara framantare si iata ca mi-am luat inima in dinti si am zis sa incerc si eu sa vad ce iese. Ingredientele folosite sunt aceleasi ca la cozonacul clasic, singura diferenta este ca nu trebuie sa il framantam, ci asteptam sa dospeasca si apoi il pastram la rece cateva ore.

Faza: Consolidare (masa de sarbatoare), Stabilizare definitive

Scara nutrtionala: Duminica

Ingrediente pentru cozonac:

-250 ml lapte caldut

-100 g zahar

- 7 g drojdie uscata (un plic)

-500 g faina

-100g unt topit

-1 ou intreg + 1 galbenus de ou

-1/2 lgt sare

-miezul de la o pastaie de vanilie

-optinal coaja de lamaie/portocala rasa

Ingrediente pentru umplutura:

-200 g nuca macinata

-2-3 lgt de cacao

-2-3 lg zahar

Ingrediente pentru uns:

-1 galbenus de ou

-2 lgt lapte

- 2 lg zahar

Preparare:

Dizolvam drojdia in laptele caldut (atentie, nu foarte cald deoarece drojdia nu mai actioneaza), impreuna cu 2 linguri de zahar si lasam deoparte 5-10 minute.

Punem restul ingredientelor pentru aluat intr-un vas mai mare si apoi adaugam peste ele laptele cu drojdia. Amestecam aluatul cu lingura pana ce compozitia se omogenizeaza (va fi destul de compacta), acoperim vasul cu folie de plastic si lasam sa dospeasca intr-un loc caldut pana isi dubleaza volumul (circa o ora si jumatate – doua).

Dupa ce a dospit aluatul il luam si cu tot cu vas il punem in frigider. Eu l-am lasat la rece vreo 7-8 ore, dar merge lasat peste noapte. Repaosul din frigider il ajuta sa fie mai pufos.

Dup ce il scoatem de la rece il modelam in forma pe care o dorim. Eu am impartit compozitia in doua, am intins pe rand cate o foaie (suprafata pe care lucram o tapetam cu faina) si apoi am pus compozitia formata din nuca, cacao si zahar. Am rulat iar in final am impletit cele doua rulori si am asezat cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt.

Am lasat din nou la dospit circa o ora, o ora si un sfert, timp in care cozonacul a mai crescut putin. Ungem cozonacul cu galbenusul amestecat cu lapte si presaram zahar deasupra.

Am incalzit cuptorul la 160 de grade pe functia de incalzire sus si jos plus ventilatie si am copt cozonacul 45 minute (timpul poate varia in functie de cuptor).

L-am scos din tava si l-am lasat la racit. A fost greu sa astept sa se raceasca de tot inainte s ail tai, curiozitatea fiind mare. Cozonacul e pufos si la fel de gustos ca cel clasic cu framantare, chiar daca la acesta efortul depus la preparare este mai mic.

Pofta buna!

Print Friendly
Share
this article on Facebook
Cursuri IT acreditate

S-ar putea sa iti placa si: