Tort Dukan cu crema de vanilie
Dragi dukanei, sa stiti ca nu e nimic complicat si sofisticat la acest tort, de fapt el este rezultatul altor doua retete de pe site (v alas pe voi sa ghiciti care). Este un desert delicious si garantez ca o sa va plac la fel de mult si voua ca si mie. Evident ca este o reteta Dukan, cum altfel?
Faza Croaziera, Consolidare, Stabilizare definitiva
Ingrediente pentru blat:
- 3 oua
- 3 linguri amidon
- 6 lg lapte praf degresat (optional)
- 3-4 linguri de indulcitor pudra (eu am folosit Sly, care e ok pentru gatit)
- 1 esenta vanilie
- 1 lingurita cu varf de praf de copt
Se despart albusurile de galbenus. Albusurile se bat spuma tare cu mixerul. Galbenusurile se amesteca cu esenta de vanilie, indulcitorul si praful de copt. Acestea se adauga peste albusurile battue spuma (la final) si se omogenizeaza cu mixerul inca 1 minut.
Cu o lingura de lemn amestecam compozitia peste care turnam in ploaie amidonul (pentru cine este la consolidare se pot inlocui 2 linguri de amidon cu 2 linguri de gluten de grau, insa eu nu am vazut chiar asa o mare diferenta in rezultat). Turnam compozitia intr-o forma de silicon (ingusta si adanca).
Introducem in cuptorul incins la 180 de grade si pastram cca 40-45 min (facem testul cu scobitoarea). Se scoate din cuptor, se mai lasa 5 minute in forma si apoi il scoateti afara si il lasati la racit la temperatura camerei.
Ingrediente pentru crema de vanilie:
- 250 ml lapte degresat
- 2 galbenusuri
- 2 linguri indulcitor (sau dupa gust)
- 1 lingura si jumatate de amidon
- esenta de vanilie (2 fiole sau dupa gust)
Punem 200 ml de lapte degresat intr-o oala la fiert pe foc mic. Intre timp frecam galbenusurile de ou cu indulcitorul, amidonul, esenta de vanilie si ceilalti 50 ml de lapte degresat care au ramas. In momentul in care laptele incepe sa fiarba pe foc, turnati galbenurile si amestecat in continuu la foc mic pana se ingroasa bine de tot. Aveti grija, la foc mai mare se poate prinde sau chiar afuma. Lasati sa se raceasca. O alta varianta (pentru cine e mai lenes sau nu are toate ingredientele in casa o reprezinta inlocuirea acestei crème cu un praf de budinca din comert preparat pe loc).
Dupa ce s-a racit blatul il taiati in doua. Ungeti prima parte cu jumatate din crema de vanilie, puneti cealalta bucata de blat si turnati si restul cremei deasupra, intinzand in strat uniform.
Pastrati la frigider cel putin 2 ore si apoi e gata de mancat (se pastreaza f bine in frigider).
Pofta buna!
p.s. Tortul poate fi consumat in doua zile, daca alegeti sa consumati portie dubla de amidon in aceste zile (si nu mai consumati alt tolerat)
p.s. Am facut un mic research pe net si am gasit informatii cum ca glutenul de grau ar putea intra in categoria alimentelor tolerate. E inca un subiect de cercetare.
avem voie budinca din comert la croaziera? multumesc!
Budinca din comert contine amidon, iar amidonul este tolerat in croaziera. Doar sa nu o mancati intr-o zi pe toata.
Eu am mancat intr-o zi una intreaga fara sa-mi dau seama si tot am slabit.
acum il am in cuptor sper sa-mi iasa(am facut portie dubla pt toata fam)revin cu detalii
Abia astept verdictul!
Am facut si eu acum blatul, la 180 grade cum ai spus dar s-a facut prea repede..in 30 min a fost gata si mi se pare ca nici nu a crescut…ma gandeam ca o sa creasca cat e forma…am forma ca a ta, doar ca nu e din silicon. O sa incerc data viitoare sa-l bag la 160 grade sa vad daca creste mai mult
Nu stiu ce sa zic cu crescutul. Nu creste oricum ca cel cu faina. Poti sa incerci la foc mai mic si sa il lasi mai mult.
Buna!
Ce diametru are forma? Intreb orientativ, eu am doar forma de tort, dar cred ca este cam mare.
Pai la baza are cam 10-12 cm si se mareste!
am facut si tortuletul
, am facut intr-un vas de yena ca de chec si am pus si hartie de copt, asa ca n-a fost foarte uniform.
cu pudding de vanilie, nu din cauza ca mi-era lene, dar n-am vrut sa mai adaug oua.
mi-a iesit foarte uratel, din cauza ca n-am o forma fancy
e foarte, forte bun.
si la el am facut un mic artificiu: am facut mai multa glazura de cacao si am lasat-o sa inunde vasul pt ca, fiind neinsiropat, parca simti nevoia sa-l tavalesti un pic prin ceva.
multumesc si pt reteta asta.
Important e ca v-a placut, nu neaparat cat de frumos a iesit. Sa va fie de bine!
ce glazura ai facut ca nu vad pe nicaieri in reteta glazura? chiar ma intrebam de ce in foto arata crema de deasupra cu ceva cacao
Lapte praf+cacao+indulcitor+lapte degresat
se poate inlocui crema de vanilie cu cea de cacao(budinca dr.oetker)?
cu ce vrei tu
Pana acum e cel mai bun dulce dukan incercat, mai ales ca nu ma pricep asa bine la prajituri. Cu siguranta il fac si de Paste. Multumesc!
a crescut ca un nebun si i-am bagat crema o budinca de ciocolata din comert,iti multumim ptr retete …..f f bune
Te pup. Sa iti fie de bine!
am facut si eu tortul…fabulos de bun… multumesc…
am facut portie dubla asa mancam si eu si sotul 3 zile din el… a crescut bine, pufos minunat
Sa va fie de bine. Ma buucr ca v-a placut!
Se poate manca si in zilele de PP si in PL in croaziera? Mersi
Dap, toate deserturile se pot consuma si la PP si la PL.
se poate manca si in faza de atac?
Nu deoarece are tolerate!
multumesc pt raspuns!
si eu l-am facut azi. n-a iesit asa aspectuos ca al tau
dar la gust f fain.
) tre sa ma abtin sa nu mai mananc pana maine.
am folosit budinca dr otker si n-am avut amidon asa ca am pus 2 linguri de taratze la blat.
am mancat jumate din el
deasupra am intins crema de cioco dukan, cumparata de la ei de pe site.
yammi
Dk intr o zi mancam o portie permisa din tort mai treb sa consumam si taratele de ovaz separat sau se suprapune cu amidonul?? Pup. Astept rasp.pls:D
Daca o reteta are in compozitie tarate , atunci nu se mai consuma separat (decat daca reteta respectiva nu are numarul maxim de lg de tarate conform fazei).
L-am facut si eu, potie dubla, dar a iesit dezgustator. Are gust de fier, sau plastic, habar n-am, cert e ca nu e mancabil. Oi fi gresit ceva???
Hmmm.Esti prima care spune asa. Nu stiu ce ai facut si de ce a iesit asa, el chiar este foarte bun.
Daca nu am amidon? Se poate inlocui cu ceva sau…? Multumesc de raspuns!
La crema nu.
pot sa insiropez blatul cu apa si indulcitor?
Bineinteles.
nu mi-a crescut deloc, de fapt a crescut doar ca la mijloc era gol..