Paine dukan cu tarate si gluten
După cum poate ați observat eu nu sunt un fan al rețetelor în care să folosesc glutenul. De altfel vreau ca toată lumea să știe ce este glutenul și pentru asta am și publicat mai demult un articol despre acest produs atât de controversat.
Eu nu vă îndemn să consumați gluten, dar dacă simțiți vreodată nevoia acută de pâine puteți încerca această rețetă. Iese întradevăr o pâine dukan gustoasă și asemănătoare celei normale, dar vă recomand să o faceți mai rar. Atenție, dacă suferiți de intoleranță la gluten atunci rețeta asta nu e pentru voi.
M-am hotărât să încerc totuși o astfel de rețetă după ce am primit-o de la una dintre fetele care urmăresc pagina de Facebook, însă am adaptat rețeta acesteia și am introdus și tărâțele în rețetă. Mulțumesc Felicia pentru inspirație.
Faza Croazieră (PP, PL), Consolidare, Stabilizare definitivă
Ingrediente:
-4 lg tărâțe de ovăz (nemăcinate am pus eu)
- 180 g gluten de grâu
- 40 g amidon de porumb (porție pentru 2 zile conform măsurării unei linguri)
- 1 lg de drojdie uscată
- sare
- o cană apă călduță (+/- 250-270 ml)
Preparare:
Se pun toate ingredientele într-un vas. Se adaugă câte puțină apă și se frământă cu atenție să nu facă cocoloașe. Turnați jumătate din apă și apoi adăugați pe rând până obțineți un aluat compact, dar care să nu fie vâscos.
Frământăm înca 2-3 minute și apoi facem o minge din aluat pe care o lăsăm într-un vas acoperit la dospit circa o oră. După cum vedeți în poza de mai jos aluatul s-a dublat în acest interval.
Modelăm pâinea în forma dorită și o punem pe hărtie de copt presărată cu puțin gluten, în tavă.
Acoperim și mai lăsăm la dospit 20 minute.
Încingem cuptorul la 180 de grade și lăsăm la copt circa 40-45 minute (vă orientați și după culoare).
Oprim cuptorul și lăsăm la răcit cu ușa întredeschisă.
Iese o pâine pufoasă și gustoasă din care putem mânca 2 zile (e chiar multă pentru 2 zile). Dacă vă rămâne cred că o puteți băga la frigider (ca e cald acum) și consuma în mai multe zile în special la micul dejun.
Eu prima felie am făcut-o sandwich!
Suna super interesant. O s-o probez cu prima ocazie. Abia astept sa mananc o felie de paine cu salata de vinete
buna daca nu pun gluten are ceva ,totusi nu as vrea sa folosesc glutenul inca
Nu iese la fel.
In masina de paine oare nu merge facuta?
S-ar putea sa mearga. Daca incerci ne spui si noua
Și eu vreau sa încerc în mașină de făcut pâine. Ai făcut o doza sau ai dublat cantitățile?
Nu, cantitatile din reteta.
Am facut-o la masina de paine si a iesit super. Mananc dimineata cate 2 felii prajite
I-auzi. super. incerc si eu.
Am reusit si eu sa o fac si a iesit demential!paine adevarat si ajunge cam pentru 3 maxim 4 zile!
Daca ramane din paine, eu deobicei il pun la uscat si o macin, dupa care pot face snitele la cuptor. Pulpele puse in tava cu hartie de copt si stropit cu un pic de ulei de masline. Iese super, si astfel nu se arunca nimic si cand fac pentru famile snitel pot sa-mi fac si mie.
O idee super. Multumim! :*
Buna ,câte linguri de gluten înseamnă 180g?
Nu am masurat, in jur de 10-12….
Buna!Am și eu o intrebare-Unde gasesc gluten
De obicei la plafar sau online http://www.nosugarshop.ro
Multumesc de raspuns!Si…. as mai avea o intrebare-poate ca pe undeva exista raspunsul,dar nu stiu eu unde sa-l caut-muraturi avem voie?(atata vreme cat nu contin zahar-gen varza murata, gogonele,etc.)Sau sunt permise doar in zilele de PL?
Da, sunt permise la Pl. La PP ai voie doar ca si condiment eventual un castavete murat mic mititel.
Multumesc pentru atatea retete delicioase care ne fac dieta mai usoara.
Am o intrebare totusi. Nu am un cantar si as vrea sa stiu cam cat inseamna de exemplu 40g in lingurite. O lingurita, jumatate sau cat?
poate fi o lingura mai mare cu varf sau doua linguri normale. Ma bucur ca iti plac retetele. :*
buna ziua…parca zici ca e guma de mestecat cand o framanti:(asa trebuie sa fie?????
da, de la gluten e elastica
buna…mai am o intrebare,am citit ca avem voie doar o lingura de gluten…asta contine 10-12 linguri,trebuie sa pap painica 10 zile:((?…e f buna,am facut-o…offf as papa-o pe toata dintr-odata,dar……..ce zici o sa stagnez cu ea?
multumesc,
cu drag,Anaiss
Buna. Nu e o lingura pe zi. Teoretic nu e limita la gluten. (doar sa nu ai intoleranta)