Tort cu mousse si ciocolata
Cadoul meu pentru 8 Martie este o rețetă de tort delcios. Am făcut acest tort în două variante – una de dietă și una normală pentru ziua socrului meu, dar ambele sunt la fel de gustoase. Din acest motiv am sa va dau mai jos ambele variante.
Va invit să pregătiți și voi acest tort fie că aveți de sărbătorit o ocazie specială, fie pentru o zi obișnuită de weekend.
Faza Croazieră (PP, PL), Consolidare, Stabilizare definitivă
Ingrediente blat:
-4 ouă
-4 lg tărâțe de ovăz
- 2 lg amidon
- 6 lg lapte praf degresat
- 150 g iaurt grecesc degresat
- 1 lgt praf de copt
- ¼ lgt bicarbonat
- 4 lg îndulcitor
Ingredinte sirop blat:
-50 ml lapte degresat
-2 fiole esență de vanilie
- 2 lg îndulcitor
Ingrediente pentru mousse/strat de ciocolata:
Varianta de dietă:
-350-400 g quark
- 2 lgt cacao 11% sau 3 lg cacao degresata
- îndulcitor după gust
- 4 foi de gelatină
- 40 ml lapte degresat
Varianta normală:
-300 g ciocolată neagră
- 2 albușuri
- 2 lg quark
-4 -5 lg zahăr sau îndulcitor
-4 foi gelatină
- 40 ml lapte degresat
Ingrediente pentru mousse alb:
Varianta de dietă:
-2 albușuri
- 250 gr brânză degresată scursă de apă/quark
- 3-4 lg îndulcitor pudră
- esență de cocos (dacă nu aveți atunci puneți ce vă place)
- 5 foi de gelatină
- 40 ml de lapte degresat
Varianta normală:
-2 albușuri
- 250 gr brânză degresată scursă de apă/quark
- 3-4 lg îndulcitor pudră
- 3 lg nucă de cocos rasă
- 5 foi de gelatină
- 40 ml de lapte degresat
Preparare blat
Separăm albușurile și le batem spumă tare cu mixerul. Adăugăm îndulcitorul și gălbenușurile amestecate cu iaurtul și mai mixam 1 minut. Oprim mixerul și continuăm să amestecăm cu lingura. Turnăm peste compoziție tărâțele de ovaz, laptele praf și amidonul. Adăugăm praful de copt și bicarbonatul.
Turnăm toată compoziția în tava (circa 22-24 cm in diametru) și o introducem în cuptorul încins în prealabil la 180 de grade. O lăsăm la copt circa 30 minute (facem testul cu scobitoarea). Lăsăm să se răcească.
După ce s-a răcit însiropăm blatul (ptr sirop încălzim laptele și îl amestecăm cu îndulcitorul și esența de vanilie).
Între timp pregătim mousse-ul de ciocolată.
În varianta de dietă puneți la hidratat gelatina și apoi o dizolvați în laptele cald. Amestecați celelalte ingrediente într-un vas și turnați peste acestea gelatina dizolvată în lapte. Mixați și turnați compoziția peste blatul însiropat. Dați la frigider circa 30 minute.
La varianta normală puneți la hidratat gelatina și apoi o dizolvați în laptele cald. Topiți ciocolata la bain-marie, iar după ce s-a topit amestecați-o cu quarkul. Adăugați gelatina hidratată. Bateți albușurile cu puțină sare spumă și adăugați treptat zahărul/îndulcitorul. Integrați spuma de albușuri în crema de ciocolată amestecând cu grijă de jos în sus. Turnați mousse-ul peste blatul însiropat. Dați la frigider cel puțin 30 minute.
Urmează ultimul pas, și anume mousse-ul alb. În varianta de dietă puneți la hidratat gelatina și apoi o dizolvați în laptele cald. Albușurile le mixăm bine cu mixerul până rezultă o spumă foarte fermă. Separat într-un bol mixăm brânza/quark-ul cu îndulcitorul și esența de cocos. Turnăm gelatina preparată peste brânză și omogenizăm. Luăm apoi o spatulă și integrăm albușurile în brânză, cu mișcări de sus în jos, încet ca să rămână aerată. Turnăm mousse-ul peste stratul de ciocolată, nivelam cu o spatulă și dăm la frigider pentru cel puțin 4-5 ore.
În varianta normală puneți la hidratat gelatina și apoi o dizolvați în laptele cald. Albușurile le mixăm bine cu mixerul până rezultă o spumă foarte fermă. Separat într-un bol mixăm brânza/quark-ul cu îndulcitorul și nuca de cocos. Turnăm gelatina preparată peste brânză și omogenizăm. Luăm apoi o spatulă și integrăm albușurile în brânză, cu mișcări de sus în jos, încet ca să rămână aerată. Turnăm mousse-ul peste stratul de ciocolată, nivelam cu o spatulă și dăm la frigider pentru cel puțin 4-5 ore.
Cam asta a fost tot. Nu vă speriați de textul lung, rețeta este ușor de pregătit.
Poftă bună!
P.S. Ciocolata rasă de deasupra e de decor la dietă!
daca nu am lapte praf degresat ce pot folosi_
Nu pui. Sau poti inlocui cu amidon sau tarate.
L-am facut astazi,este absolut delicios.Multumim pentru retete,sunt de mare ajutor.La multi ani!
Ma bucur ca l-ai incercat! :*
“4-5ore la frigider” -vrei sa ma omori? am pus blatul si mouss-ul deocamdata la frigider…vai abia astept! am pus pe deasupra si niste zmeura congelata….urmeaza stratul alb dupa care eu sunt topita … 1/2tort pe zi si mentinere la 60Kg
ador
Le si vinzi? Preparatele tale sunt si de vanzare? Nu ma pricep la facut prajituri si m-ar interesa sa cumpar!
Din pacate nu le vand…Doar dau idei de retete
Chiar slăbim mâncând așa? Mi-e cam teama sa le mănânc, jur…
Chiar slabesti Claudia. Unii au dat jos 30-40 kg.
multumesc foarte mult pentru toate retetele dar mai ales cele de deserturi…nu cred ca as reusii sa tin dieta asta fara sa mananc ceva dulce
Cu drag Ely!
amidonul este alimentar sau de porumb…app arata delicios
Amidon de porumb alimentar (Gustin de la dr.oetker)
La ingrediente blat ai scris 4 linguri tarâte ovaz, iar la preparare 4 linguri tarâte grau. Nu am timp sa astept raspunsul pentru ca m-am apucat deja dar banuiesc ca ai vrut sa spui ovaz in ambele variante. Multumesc oricum pentru retete, sunt delicioase.
Tot de ovaz erau
). Am corectat.
Buna ,acum incerc si eu tortul sper sa iasa bun pt ca weekendul viitor e ziua mea si vreau sa il refac ,pot sa pun cateva goji deasupra ca ornament?sau ce altceva as putea pune ca ornament ? multumesc.
POti pune goji.
Buna, taratele trebuie macinate sau se pot folosi asa cum sunt??? Multumesc
Daca ti se par prea mari le poti macina.
Buna, ce dimensiune are tava in care ai facut tortul? Multumesc frumos pentru raspuns si pentru retetele minunate!!
Buna Cristina. vezi ca scrie in text la preparare
Imi poti spune te rog ce inseamna 4 foi de gelatina , cate plicuri si ce gramaj sa aiba ? Mersi !
Cu ce putem inlocui quark-ul?De unde il cumparati?
Cu o branza mai cremoasa. Quark-ul il iau din hipermarket.
Am o nelămurire ce fel de bicarbonat de sodiu sau de amoniu? Mulțumesc frumos
Sodiu