DIETA DUKAN/UTILE

  • Arhive

Ierburile aromate – rolul lor in bucatarie si pentru sanatate (partea I)

herbs

Ierburile aromatice (plantele aromatice) se cultivă peste tot în lume, fiind foarte mult folosite în bucătărie pentru calitățile lor aromatice. De obicei folosim de la acestea frunzele proaspete sau deshidratate pentru a spori aroma produselor culinare. Fiecare regiune are ierburile aromatice proprii, de aceea unele dintre acestea sunt folosite și asociate cu anumite ”bucătării” regionale. La dietă sau nu, folosim zilnic astfel de ierburi pentru a îmbogăți gustul mâncărurilor. Nu ezitați să le folosiți din plin, deoarece pe lângă calitățile lor aromatice au si scopuri medicinale.

Pătrunjelul este o plantă foarte des întâlnită în bucătăria internațională.  În Europa Centrală, Europa de Est și Vestul Asiei mai multe feluri de mâncare sunt servite cu funze de patrunjel tocate fin și presărate peste mancare. De asemenea, pătrunjelul verde mai este folosit adesea pentru garnisirea/decorarea preparatelor servite acasă sau la restaurant. Este o plantă bogată în vitamine si minerale., conținând vitaminele A, C, E, complexul B, mangan, fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf și iod. Specialiștii au descoperit în compoziția pătrunjelului și un amonoacid cu proprietati anticanceroase, mai exact histidina. Concentratia de vitamina C din pătrunjel este de patru ori mai mare decât cea din portocale, are mai mult fier decât spanacul și are mai multe proteine decât un ou. 

Nu existați să folosiți pătrunjel atunci când gătiți. La ciorbe, pentru a-i intensifica aroma e bine să-l asociem cu puțin leuștean. Trebuie însă să rețineți că acesta nu trebuie pus în mâncăruri în timpul fierberii, ci trebuie adăugat înainte de servire sau dupa ce se închide focul (eventual puneți capacul peste oală pentru 10 minute).

Frunzele, tulpina, dar și rădăcina pătrunjelului pot fi incluse în mâncăruri, în ciorbe sau în supe, dar și în salate, dacă sunt taiate foarte mărunt.

Din punct de vedere medical, pătrunjelul tratează indigestia, obezitatea, viermii intestinali, durerile menstruale, retenția de apă în organism, balonările sau durerile stomacale. Să nu uităm că pătrunjelul poate fi folosit și pentru îmbunătățirea vederii.

Chiar și respirația poate fi împrospătată mestecând câteva frunze de pătrunjel (încercați de exemplu, după ce ați consumat usturoi). Chinezii și germanii recomandă ceaiul de pătrunjel pentru a controla greutatea corporală și presiunea arterială. De asemenea, pentru a reduce mâncărimile provocate de mușcăturile de țânțari se recomandă strivirea a 2-3 frunze pe rană.

Mărarul este o plantă originară din centrul și sudul-vestul Asiei, dar care astăzi se cultivă peste tot. În Europa nordică mărarul este folosit, mai ales, ca element de decor pentru salate și legume, fiind considerat un condiment național. Preparatele din pește și scoici sunt aromate cu mărar sau sunt servite cu sosuri preparate care au la bază mărar. În țara noastră se folosește foarte des atât în cazul unor ciorbe cât și în cazul unor măncăruri sau la salate.

Mărarul este bogat în multe vitamine vitale precum acidul folic, riboflavin, niacin, vitamina A, beta caroten, vitamina-C , vitamine care sunt esențiale pentru sănătatea organismului. De asemenea, mărarul este o sursă bună de minerale precum cuprul, potasiul, calciul, manganul, fierul și magneziul. Cuprul este un cofactor pentru multe enzime vitale, inclusiv citocrom c-oxidaza si dismutaza superoxide.

Mararul este indicat în: amenoree, anorexie, boli ale căilor urinare, boli de inimă, dureri menstruale, insomnie, dar și în regimurile pentru slăbit, pentru că substanțele specifice conținute de mărar au proprietatea de a arde grăsimile de pe abdomen.

Leușteanul este o plantă mediteraneană, descoperită și folosită pentru prima data ca aliment pe actualul teritoriu al Italiei.

Aroma sa este socotita foarte potrivită pentru prepararea murăturilor, a oțeturilor aromate, a supelor, mâncărurilor și sosurilor de roșii. Mâncărurile cu leuștean sunt mai savuroase dacă această iarbă aromatică, tocată mărunt, se pune în preparatele respective dupa ce vasul a fost luat de pe foc. Gustul acestuia se potrivește foarte bine cu carnea de vită, și cu sosurile pentru friptură.

Leusteanul are numeroase proprietăți medicinale. Acesta este utilizat pentru stimularea bunei funcționări a aparatului respirator, a aparatului urinar și a sistemului endocrin. Daca este consumat cu regularitate, leusteanul ajută la creșterea imunității.

Tarhonul este o plantă originară din Siberia și Mongolia de unde s-a răspândit în cultură, în toate țările din Europa și Asia, în secolul al XVI-lea. Tarhonul a fost adoptat și utilizat masiv în bucătaria meridională. În sudul Europei, mai ales în Franța, tarhonul este unul din componentele amestecului de “herbes de provence“, “fines herbes“ și “bouquet garni“, dar este preferat, mai ales în stare proaspătă, de câte ori este posibil. Parfumul său deosebit și plăcut al tarhonului nemțesc (sau frantuzesc) îl face să fie un adaos minunat la felurile delicate cu pui, la sosuri, maioneză sau legume (ciuperci, ceapă, praz, conopidă, roșii, morcovi, sparanghel, broccoli, fasole). Cel mai frecvent este folosit la salate. De asemenea, aromatizează oțetul sau uleiul de măsline pentru salate. Tarhonul în oțet are o aromă mult mai puternică decât tarhonul uscat și mărunțit. În plus, oțetul în care a stat se poate folosi și el la mâncare, fiind foarte aromat.

La noi în țară se cultivă pe suprafețe restrânse, mai mult în partea de sud-vest și nord-vest, deși condiții prielenice sunt în toate regiunile. În schimb o regăsim în mai toate grădinile cu condimente ale gospodăriilor individuale. În bucătăria românească se folosește des la aromatizarea ciorbelor.

Tarhonul are urmatoarele beneficii asupra organismului:  combate anorexia, stimuland secretia gastrică; combate reumatismul; stimulează diureza, cu o eliminare masivă de acid uric și toxine; are un puternic efect stomahic-carminativ (favorizează digestia gastrică, calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale); regenerează ficatul; stimulează funcțiile rinichilor; reduce colesterolul.

Surse:

http://www.eva.ro/casa-si-familie/plante/5-plante-aromatice-usor-de-cultivat-articol-5685.html
http://www.magnolia.ro/ro/Articole/PLANTE-AROMATICE-Busuioc-Chimen-Coriandru-Laur-Levantica-Menta-Mirt-Maghiran-Oregano-Rozmarin-Valeriana/228
http://www.eana.ro/pune-in-ghivece-ierburi-aromatice/
http://www.dietetik.ro/totul-despre-patrunjel/5184.html
http://www.reteteculinare.ro/ghid_alimente/T/tarhonul/
http://www.dietetik.ro/totul-despre-marar/5215.html
http://decostyle.mayra.ro/legume/plante-aromatice/despre-marar-i/1130/
http://gradina.acasa.ro/legume-114/patrunjel-15269.html

Print Friendly
Share
this article on Facebook
Cursuri IT acreditate

S-ar putea sa iti placa si: