Despre ovaz – tarate, fulgi, faina

Ovăzul este una din cerealele care contribuie în mod ideal la reducerea concentrației de grăsimi din sânge și, prin aceasta, ajută la scăderea în greutate. Ovăzul este o sursă buna de elemente nutritive, precum vitamina E, zinc, seleniu, cupru, fier, mangan și magneziu. De asemenea, ovăzul este o sursă bună de proteine. Prin concentrația mare de fibre solubile ovăzul este una dintre cele mai indicate cereale în curele de slăbire, dar și în cadrul dietelor care urmăresc reducerea colesterolului și a zaharurilor din sânge.
Organismul uman nu poate asimila fibrele, astfel că acestea sunt eliminate, dar numai după ce au absorbit grăsimile și zaharurile în exces și o mare parte din toxinele rezultate din procesul de digestie. Ca urmare a capacității de a absorbi lichide de până la de 40 de ori volumul inițial, fibrele dau o senzatie de sațietate de foarte lungă durată.
TĂRAȚELE DE OVĂZ provin din învelișul extern al seminței de ovăz și sunt foarte bogate în fibre insolubile și în pectine, contribuind la absorbția unei cantități însemnate de apă. Tărâțele de ovăz conțin și vitamine din complexul B, proteine și minerale. Proteina din ovăz este considerată de bună calitate, conținând mai mulți aminoacizi esențiali. Este o sursă excelentă de fosfor și joacă un rol esențial în formarea și menținerea oaselor sănătoase și a dinților. În plus, participă, printre altele, la creșterea și regenerarea țesuturilor și ajută la menținerea normală a ph-ului din sânge. Cititi si aici.
FULGII DE OVĂZ conțin un amestec de fibre solubile și insolubile. Sunt obținuți din boabe de ovăz decorticat trecute prin niște cuțite de oțel care le despică în 4; pentru că sunt obținute din ovăz integral, sunt foarte nutritive (fulgii de ovăz sunt cei mai hrănitori dintre toate cerealele integrale). Fulgii mari (grossblatt) provin din bobul întreg (fiert la aburi şi presat), iar cei obişnuiţi (feinblatt) din boabele tăiate.
Daca indicele glicemic al fulgilor de ovăz este 40, tărâțele de ovăz au indice glicemic de doar 15 unități.
Diferența între fulgii de ovăz și tărâțele de ovăz o reprezintă numărul de calorii. Dacă fulgii de ovăz ajung la 70 de calorii în 100 de grame, tărâțele de ovăz, scad sub 30 de calorii. In plus tărâțele de ovăz au mai multe fibre decât fulgi de ovăz integral, scrie Cuisineaz.com.
Compoziție tarâțe de ovăz – fulgi de ovăz:
Greutate / Volum |
Tărâțele de ovăz preparate cu apa, 175 g ml/153 |
Fulgi de ovăz fierți cu apa, 175 g ml/_164 |
Calorii |
62 |
103 |
Proteina |
4.9 g |
4,3 g |
Carbohidrati |
17.5 g |
17.7 g |
Grasime |
1,3 g |
1,6 g |
Fibre alimentare |
4,0 g |
2,8 g |
Sursa: Baza de date USDA National de Referinta nutritiv pentru Standard
FAINA DE OVAZ obținută prin măcinarea ovăzului decorticat; se poate obține și prin râșnirea fulgilor de ovăz; făina se poate adăga în aluatul prăjiturilor, în pâine, în alte produse de panificație, în biscuiți sau supe creme. Deoarece este făcută din bobul întreg de ovăz este mai bogată caloric decât tărâțele.
REȚINEȚI!!!
DR.DUKAN recomandă folosirea în dieta Dukan doar a tărâțelor de ovăz.
Avem voie fulgi de ovaz?
Din articol reiese clar ca nu!
Eu cred ca am consumat fulgi fini pana acum. Ieri am cumparat tarate adevarate. N-am stiut de diferenta asta, dar vad ca nu m-a impiedicat sa slabesc. Mai am putin si dezbrac blugii fara sa desfac fermoarul:)
Super pentru kg date jos. Ai grija insa pana dai jos mai multe kg sa nu mai consumi fulgi!
Si eu am patit la fel si eram in perioada de atac!Nu ma imiedicat de loc sa slabesc!
“impiedicat”…..de foame pap literele!
daca depasim doza zilnica de tarate de ovaz, de ex.: dimineata in faza de croaziera, am voie 2 linguri, dar mai tarziu vreau sa mananc o portie de cheese cake care contine tarate, cat de grav este?
Dukan spune ca saca consumam mai multe tarate decat doza zilnica permisa (in mod constant) se poate ajunge la stagnare.
voi fi mai atenta de acum inainte. Multumesc!
da,dar si constipa rau de tot!!!!!!!!
Mai bem ceaiuri pe post de laxative
Sieu am folosit tot fulgi si a fost in regula,adica am dat jos 2 kg in faza de atac,iar acum am trecut in etapa urmatoare si vreau sa stiu
daca am voie sa mananc ciorbe de curcan sau pui?
O fi in regula pana acum insa in viitor se va simti acest lucru prin slabire mai lenta sau stagnare. mai bine nu consumati deloc fulgii aia pentru ca sunt diferiti de taratele permise. Uitati aici diferentele http://www.retete-dukan.ro/despre-ovaz-tarate-fulgi-faina/
Oricare dintre ciorbele pe care le gasiti pe site la retete se pot consuma incepand cu croaziera la PL.
Buna…eu mi.am luat azi si tarate de grâu si o faina slaba pentru gatit fara gluten http://www.schaer.com/de/glutenfreie-produkte/mehl/mehl si vreau sa stiu daca am voie..
Inca sunt in perioada de atac dar in croaziera ma bate gândul sa imi fac ceva dulce.
Buna. Glutenul de grau nu este permis de Dukan. Cu siguranta nu in atac si croaziera. Se poate incerca mai rar din consolidare (e foarte discutabila problema cu glutenul).
Buna,
Si eu tin acasta dieta si consider ca pt organismul meu e cea mai concludenta, pt ca imi da voie sa mananc si ceea ce imi place, dar mai ales pot face combinatii pe care la alte diete nu aveam voie sa le fac.
Am incercat diverse regimuri, dar nu mi-a iesit mereu, iar daca s-a intamplat, atunci cand le-am terminat, am revenit usor dar sigur la greutatea initiala.
Legat de constipatie, metoda mea care nu da gres niciodata(nu las niciodata sa treaca doua zile de constipatie)este NORMOPONDEROL, care este administrat la institutul Parhon pt excesul de greutate si care este 100% din plante, se iau 4-5 comprimate seara dupa ultima masa consistenta, iar in dimineata urmatoare provoaca un scaun normal garantat.
Spor la slabit!
Succes si dvs!
nu tolerez ovazul de nici un fel ….nici clatite nici turtite nici cu iaurt nici gol…..imi provoaca o greata imensa …….helpppppppppppp!!!am trecut de faza de atac sunt la croaziera si nu stiu ce sa mai fac nu mai suport ovazu…nu mai stiu cum sa l prepar!!:(((
Nu il mai consuma. Au fost persoane care au continuat dieta fara ele si a fost ok.