DIETA DUKAN/UTILE

  • Arhive

Despre ovaz – tarate, fulgi, faina

RawOatsTall

Ovăzul este una din cerealele care contribuie în mod ideal la reducerea concentrației de grăsimi din sânge și, prin aceasta, ajută la scăderea în greutate. Ovăzul este o sursă buna de elemente nutritive, precum vitamina E, zinc, seleniu, cupru, fier, mangan și magneziu. De asemenea, ovăzul este o sursă bună de proteine. Prin concentrația mare de fibre solubile ovăzul este una dintre cele mai indicate cereale în curele de slăbire, dar și în cadrul dietelor care urmăresc reducerea colesterolului și a zaharurilor din sânge.

Organismul uman nu poate asimila fibrele, astfel că acestea sunt eliminate, dar numai după ce au absorbit grăsimile și zaharurile în exces și o mare parte din toxinele rezultate din procesul de digestie. Ca urmare a capacității de a absorbi lichide de până la de 40 de ori volumul inițial, fibrele dau o senzatie de sațietate de foarte lungă durată.

TĂRAȚELE DE OVĂZ provin din învelișul extern al seminței de ovăz și sunt foarte bogate în fibre insolubile și în pectine, contribuind la absorbția unei cantități însemnate de apă. Tărâțele de ovăz  conțin și vitamine din complexul B, proteine și minerale. Proteina din ovăz este considerată de bună calitate, conținând mai mulți aminoacizi esențiali. Este o sursă excelentă de fosfor și joacă un rol esențial în formarea și menținerea oaselor sănătoase și a dinților. În plus, participă, printre altele, la creșterea și regenerarea țesuturilor și ajută la menținerea normală a ph-ului din sânge. Cititi si aici.

FULGII DE OVĂZ conțin un amestec de fibre solubile și insolubile. Sunt obținuți din boabe de ovăz decorticat trecute prin niște cuțite de oțel care le despică în 4; pentru că sunt obținute din ovăz integral, sunt foarte nutritive (fulgii de ovăz sunt cei mai hrănitori dintre toate cerealele integrale). Fulgii mari (grossblatt) provin din bobul întreg (fiert la aburi şi presat), iar cei obişnuiţi (feinblatt) din boabele tăiate.

Daca indicele glicemic al fulgilor de ovăz este 40, tărâțele de ovăz au indice glicemic de doar 15 unități.

Diferența între fulgii de ovăz și tărâțele de ovăz o reprezintă numărul de calorii. Dacă fulgii de ovăz ajung la 70 de calorii în 100 de grame, tărâțele de ovăz, scad sub 30 de calorii. In plus tărâțele de ovăz au mai multe fibre decât fulgi de ovăz integral, scrie Cuisineaz.com.

Compoziție tarâțe de ovăz – fulgi de ovăz:

Greutate / Volum

Tărâțele de ovăz preparate cu apa,

175 g ml/153

Fulgi de ovăz fierți cu apa,

175 g ml/_164

Calorii

62

103

Proteina

4.9 g

4,3 g

Carbohidrati

17.5 g

17.7 g

Grasime

1,3 g

1,6 g

Fibre alimentare

4,0 g

2,8 g

Sursa: Baza de date USDA National de Referinta nutritiv pentru Standard

FAINA DE OVAZ obținută prin măcinarea ovăzului decorticat; se poate obține și prin râșnirea fulgilor de ovăz; făina se poate adăga în aluatul prăjiturilor, în pâine, în alte produse de panificație, în biscuiți sau supe creme. Deoarece este făcută din bobul întreg de ovăz este mai bogată caloric decât tărâțele.

 REȚINEȚI!!!

DR.DUKAN recomandă folosirea în dieta Dukan doar a tărâțelor de ovăz.

Print Friendly
Share
this article on Facebook
Cursuri IT acreditate

S-ar putea sa iti placa si: