Cascaval de casa
Mărturisesc că nu am încercat să fac cașcaval în casă, nici măcar nu am căutat vreo rețetă deoarece nu îi acordam prea multe șanse de reușită. Dar de când prietenele mele de pe facebook au pornit ”cascavaliada” și le-am văzut reușitele lor am spus că merită o șansă. Așa că m-am uitat peste rețetele lor, am mai făcut un research pe alte bloguri culinare și am făcut o combinație de rețete. Și a ieșit cașcavalul! Foarte gustos, mai gustos decât mă așteptam, rezolvând astfel o mare problemă în dieta asta în care pe piață nu se găsește un cașcavl care să corespundă din punct de vedere al procentului de grăsime.
Și cred că de acum încolo o să fac destul de des, deoarece s-au descoperit doritori în familie.
Faza Atac, Croazieră (PL, PP), Consolidare, Stabilizare definitivă
Ingrediente:
- pentru 300 g cașcaval (cântărit al meu) -
-1 l lapte 1,5% grăsime
- 750 g brânză de vaci degresată (nu din cea cremoasă)
- 2 gălbenușuri
- 1 lgt sare
- ½ lgt bicarbonat de sodiu
Preparare:
Se pune laptele la fiert, iar când laptele începe să fiarbă se pune brânza. Se amestecă bine și se lasă să fiarbă la foc mediu în jur de 5 minute, până se separă zerul.
Se toarnă cu totul într-un tifon și se lasă la scurs 35-40 minute. Dacă nu s-a scurs tot zerul se mai poate stoarce prin tifon.
Se scoate brânza din tifon și se dă prin răzătoare sau prin mașina de tocat. Trebuie să fie mărunțită ca lumea, ca să nu rămână cocoloașe.
Se pune apoi brânza rasă într-o oală cu fund gros și se adaugă gălbenușurile, sarea și bicarbonatul. Punem oala pe aragaz la foc mic. Se amestecă bine până se omogenizează și compoziția se transformă într-o cremă mai groasă (poate fi și mai vârtos, nu neapărat să curgă).
Se ia de pe foc și se pune într-un bol sau orice altă formă (de plastic, silicon). Al meu a fost chiar ca o plastilina mai tare, dar l-am apasat in vas cu lingura si cand s-a intarit a iesit foarte frumos!
Se lasă la răcit și apoi se bagă la frigider până se întărește.
Dacă nu îl faceți degresat atunci puteți pune la ultima etapă (odată cu gălbenușurile și 75 g unt). Se pot dubla cantitatile pentru o portie mai mare.
Poftă bună!
Minunate toate retele tale! Imi poti spune te rog daca pot folosi in loc de branza degresata quark? Unde locuiesc nu se gaseste branza degresata. Ce se intampla daca folosesc quark? Multumesc
Nu stiu ce sa spun….Nu prea cred ca se va alege f bine branza in lapte, dar poti sa iti faci tu branzica si apoi sa o folosesti la cascaval.
bvo!!!! arata ft bine….
dar am 3 intrebari:
1- ce fel de branza ai folosit? as putea folosi prodlacta 0%?!
2- cit timp cu aproximatie, trebuie sa stea pe foc, la faza 2?
3- ce fel de oala ai folosit, ca sa nu lipeasca combinatia?:))
msii :*
Eu am facut cu una de la auchan si odata cu o branza de la lidl, dar cred ca merge si prodlacta.
Pana se face ca o plastilina si incepe sa sa intinda.
O oala cu fund gros, dar oricum se lipeste putin. Sa amesteci mereu.
Se poate folosi lapte 0,1% grasime? Sau trebuie neaparat 1,5% grasime?
Multumesc!
Pana in 2% grasime e permis.
Doamne…ce minunatie!!! Daca ii arat sotului sigur ma pune sa-i prepar
You’re the best!! Pup U :*
l-am facut!!!! m-am jucat cu plastelina la sfarsit ca sa fac o bila cit mai frumoasa – ft tareee!!!
))))
L-am făcut şi eu aseară, după câteva săptămâni bune de când îmi tot propun. Procesul de producţie mi se părea foarte complicat iniţial, dar, în final, s-a dovedit a nu fi chiar atât de dificil.
Am fost sincer surprinsă de asemănarea ca gust şi ca textură cu caşcavalul din comerţ.
În tot cazul, reţeta este foarte bună.
Şi dacă tot sunt pe aici, felicitările mele sincere deţinătoarei blogului! Din experienţa mea de 5 luni cu regimul Dukan, pot spune că acest blog este cea mai complexă, bine documentată şi de încredere sursă de informaţii despre regimul Dukan găsită (de mine, cel puţin) pe internet. Reţete sunt multe, pretutindeni, dar nicăieri nu am găsit informaţii corecte şi consecvente ca aici. Am testat multe reţete de pe acest blog, absolut toate au fost gustoase (ce-i drept, le-am ales doar pe acelea care au corespuns gusturilor mele, n-am prea făcut experimente) şi aşa am reuşit să scap de 19 kg (până acum).
Felicitări şi mulţumesc frumos!
Ma bucur sa aud asta Patricia si ma bucur ca ai incercat reteta de cascaval (si nu numai). Pentru mine acest site este un hobby si imi place (si prin natura meseriei de cadru didactic) sa transmit informatii corecte astfel incat sa fie de folos tuturor celor care nu au acces direct la cartile lui Dukan.
Sper sa incerci cat mai multe retete.
Multumesc inca odata pentru complimente (e o satisfactie deosebita sa vad ca munca e apreciata de catre voi cei care urmariti site-ul).
Ioana
Am început de câteva zile dieta și mă interesează dacă pot ține zilele de post și cum. Mulțumesc anticipat!
Din pacate fiind o dieta pe baza de proteina animala este greu de tinut post pe timpul dietei.
Hello!
Cat timp se mentine la frigider aceasta minunatie?
MUltumesc!
Buna. Eu il tin intr-o cutie de plastic cu capac. Mai multe de o saptamana nu l-am tinut ca s-a mancat repede, deci nu pot sa iti spun daca sta si mai mult
FOLOSITI O CRATICIOARA DELIMANO, NU SE VA LIPI, VA GARANTEZ
Am adăugat chimen şi puţină boia, i-au dat un gust mai aparte.
suuuper!!! La noi cel mai slab cascaval e cu 10% grasime….am folosit pana acum de-ala dar putiin de tot – desi imi place cascavalul muuult!
O sa imi fac cascaval acasa de acuma si n-o sa mai am stres si mustrari de constiinta ca e prea gras 
Intrebare: merge sa pun cottage cheese in loc de branza dulce? La noi numai asa ceva gasesc….