DIETA DUKAN/UTILE

  • Arhive

Legumele si proprietatile lor (partea II)

cos-legume

Pentru astazi v-am pregatit partea a doua a articolului despre legume. Nu uitati, de fiecare data cand aveti ocazia consumati cat mai multe legume si incercati sa le consumati in principal crude, deoarece in felul acesta beneficiati la maximul de vitaminele si mineralele pe care acestea le contin. Apelati la bunicii de la tara, la vecini si cunostinte care va pot procura legumele intr-o stare cat mai “naturala”, fara a fi cultivate folosindu-se agenti de crestere si fara a fi stropite cu diferite substante daunatoare organismului uman. Stiu, este destul de greu sa ne procuram legumele bio, costa mult cele care le gasim in comert, dar merita sa le cumparam mai ales din cand in cand.

Broccoli este extrem de versatil, având o multitudine de nutrienți, precum vitaminele A, B2, C (de două ori mai multă vitamina C decât într-o portocală), K si E, dar si fibre. Este o legumă cu un conținut crescut de calciu, aproape un echivalent al laptelui în alimentație. O cană de broccoli fiert conține 74 mg de calciu plus 123 mg de vitamina C care îmbunătățește semnificativ absorbția calciului, totul cu doar 44 calorii. Prin comparație o portocală nu conține calciu, are 69 mg de vitamina C și cu 50% mai multe calorii.

Are proprietăți antioxidante, antivirale și antibiotice, este cardioprotector, fortifică sistemul imunitar.

Se poate consuma crud în salate, stropit cu puțină lămâie, în paste, pizza, în supă și aproape în oricare alt fel de mâncare.

Conopida are 21 de calorii, vitaminele C, A, B1, B6, B2, fosfor, zinc, calciu, magneziu, fier, mangan, caroten, cupru, nu are colesterol, nu conține amidon și poate fi consumată în curele de slabire. Cele mai importante proprietăți ale conopidei sunt: anticancerigen, antireumatic, energizant natural, analgezic antianemic, oftalmologic, scade nivelul colesterolului și sprijină sistemul imunitar. Datorita conținutului de fosfor, conopida are un efect benefic asupra dentiției.

Conopida poate fi folosita gătită la aburi (păstrează o proporție impresionantă de vitamine și de alte substanțe cu acțiune terapeutică), gătită la cuptor (preparată astfel, conopida are o valoare terapeutică foarte redusă) sau murată (păstrează doar parțial vitaminele și celelalte substanțe vindecătoare ale legumei proaspete, în schimb are conținutul de minerale, de fibre alimentare intact și are substanțe care ajută la îmbunătățirea digestiei, mai ales a digestiei grăsimilor și a proteinelor). Consumată crudă, în combinație cu alte legume, conopida este destul de agreabilă ca gust și are maximul proprietăților terapeutice. De regulă, salatele cu conopida se condimentează cu cimbru, cu chimen și cu puțin piper negru, pentru a preveni balonarea sau deranjamentele intestinale.

Daca nu s-a folosit toata conopida la gatit este indicat sa se pastreze la rece impachetata in folie, insa nu pentru mult timp.

 Varza. In prezent, sunt cunoscute patru tipuri de varză: varză alba, varză rosie, varză creata si varză de Bruxelles.Varza este o legumă cu adevarate proprietăți terapeutice. Ea conține vitaminele A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, fosfor, calciu, zinc, mangan, cupru, fier și nu are colesterol.

Este recomandată în curele de slăbire, însă cu atenție. Consumul exagerat de varză poate stopa ca iodul sa fie absorbit de organism.

Varza se utilizează atât intern, cât şi extern. Cea mai importantă proprietate a sa este de dezintoxicare, având o afinitate deosebită pentru toxine, pe care le atrage şi le elimină, contribuind la curăţarea organismului de „deşeurile” ce întreţin boala. De asemenea, varza este indicată în afecţiuni respiratorii, gastrice, intestinale (colite ulceroase, parazitoze), slăbiciune generală, anemie.

Poate fi consumata crudă, gătită sau murată.

Salata verde este unul dintre foarte puținele alimente naturale cu gust amărui din bucătăria tradițională românească. Subsțantele cu gust ușor amărui din frunzele salatei au proprietăți cu totul miraculoase, mai ales atunci când sunt consumate în cantități mari.

Salata conține și multe vitamine: A, B, C, D și E. Existența sărurilor minerale benefice și a principalelor vitamine dau organismului rezistența la infecții și virusuri și elementele necesare funcționării normale a organismului.

Salata verde poate fi consumata ca atare sau poate fi pregatită sub forma de supe sau ciorbe, prin adaugarea unor ingrediente.

Sparanghelul este una dintre vegetalele cele mai bogate în acid folic, potasiu, fibre și vitaminele A, B6 și C. Consumând sparanghel în mod constant se poate observa o pierdere în greutate deoarece acest este un bun diuretic, dar elimină și toxinele din tubul digestiv. Consumat în salate sau ceaiuri, acesta ajuta la detoxifierea organismului și la slăbit! Este însă interzis pentru cei care suferă de boli ale aparatului urinar!

Leguma este extrem de gustoasă și nutritivă și se poate folosi la prepararea supelor, tocănițelor, budincilor și sosurilor. Dar, în principiu, bucătarii europeni recomandă consumul de sparanghel ca și garnitură la o friptură ușoară, fără condimente, pentru a simți gustul bogat al legumei.

Spanacul este foarte bogat în nutrienți, o cupă conținând mai mult decât necesarul zilnic de vitamina K și A, dar și acid folic, magneziu, fibre, calciu și proteine. Spanacul previne și tratează anemia, având o cantitate moderată de fier. De asemenea, este deosebit de util în detoxifiere, fiind bogat in sunstante antioxidante.

Prezintă proprietăți anticancerigene, astfel că se poate afirma despre spanac că previne cancerul de colon, cancerul digestiv, dar și alte tipuri de cancere prin acțiunea sa antioxidantă care protejează materialul genetic celular.

Spanacul se poate consuma proaspat, sub forma de salata, sau fiert, ca sote. Frunzele proaspete de spanac se pot menține în frigider 7-8 zile, iar in congelator, până la 6 luni.

 

Surse:

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/legume/cum-ajuta-legumele-organismul-uman-1182135

http://sanatate.acasa.ro/dieta-nutritie-4/broccoli-leguma-miraculoasa-52.html

http://www.apropo.ro/news/util/conopida-ajuta-la-detoxifierea-organismului-5078552

http://www.apropo.ro/news/util/varza-elixir-natural-al-tineretii-5078444

Print Friendly
Share
this article on Facebook
Cursuri IT acreditate

S-ar putea sa iti placa si: