Choux à la crème
Asa cum am mai spus sunt convinsa ca pentru cei mai multi care incep dieta Dukan cea mai mare provocare o reprezinta lipsa dulciurilor si a deserturilor clasice. Din fericire, exista situatii in care putem inlocui varianta clasica a unui desert cu o reteta Dukan si in felul asta sa ne satisfacem poftele. Bineinteles ca vor fi multi cei care vor spune ca nu e exact ca originalul, dar nu trebuie sa ii bagam in seama pe acesti carcotasi, nu-i asa
Reteta este una simpla, nu necesita foarte mult timp de pregatire, asa ca va invit sa o incercati cu incredere.
Faza Croaziera, Consolidare, Stabilizare definitiva
Ingrediente pentru “gogosi”:
- 5 albusuri
- 2 galbenusuri
- 2 linguri amidon de porumb
- 4 lg lapte praf degresat
- 2 linguri tarate de ovaz
- 4-5 linguri indulcitor rezistent la gatit (sau dupa gust)
- esenta de vanilie
- 1 lingura praf de copt
Ingrediente pentru crema de vanilie:
- 250 ml lapte degresat
- 3 galbenusuri
- 2-3 linguri indulcitor (sau dupa gust)
- 1 lingura cu varf de amidon
- 4 lg lapte praf degresat
- esenta de vanilie (2 fiole sau dupa gust)
Albusurile cu putina sare se bat cu mixerul spuma foarte tare. Adaugam apoi galbenusurile si mixam mai departe. Scoatem mixerul si de aici incolo invartim in compozitie cu lingura de lemn. Turnam pe rand cu o lingura amidonul, laptele praf apoi taratele de ovaz si indulcitorul. Avem grija sa turnam “in ploaie” si sa amestecam bine ca sa nu se faca cocoloase. Adaugam esenta de vanilie (sau de portocale) si praful de copt. Turnam in formele de briose de silicon (musai ca sa nu se lipeasca). Ies cam 12 bucati. Le introducem in cuptorul incins la 180 grade si le lasam 20-25 min (le testati cu scobitoarea).
Intre timp pregatim crema. Punem 200 ml de lapte degresat intr-o oala la fiert pe foc mic. Intre timp frecam galbenusurile de ou cu indulcitorul, amidonul, laptele praf, esenta de vanilie si ceilalti 50 ml de lapte degresat care au ramas. In momentul in care laptele incepe sa fiarba pe foc, turnati galbenusrile si amestecati in continuu la foc mic pana se ingroasa bine de tot. Aveti grija, la foc mai mare se poate prinde sau chiar afuma budinca.
O lasam la racit. Pentru cine nu vrea varianta asta de crema, o poate inlocui cu clasica budinca de vanilie la plic din comert.
Dupa ce am scos gogoselele din cuptor si le-am lasat la racit se taie un capac din partea de sus si se umple interiorul cu crema de vanilie rece. Se pastreaza la rece. Se pudreaza cu indulcitor pudra sau se face o glazura de cacao (din lapte praf, cacao, indulcitor si putina apa).
Pofta buna!
Cred ca maine la fac…arata delicios! Nu se lasa gogoselele dua ce se racesc? Se pastreaza pufoase?
Nu se lasa. Se pastreaza, ies ca cele normale. Astept sa imi spui daca ti-au placut.
vreau sa fac si eu ,dar nu stiu ce este Maizena si unde o gasesc multumesc
Am scris si mai jos (sau sus). Maizena de fapt e amidonul. Daca vrei Maizena (12 lei) o gasesti la raionul de faina din hipermarketuri.
Stii cum a venit reteta ta? Azi intentionam sa te intreb despre o reteta ptr coji ecler
))). Incredibil! Supeeeeeeeer! Week end-ul este dedicat PL, asta inseamna si dulciuri, ptr mine … Multumeeeeeeesc!
Ma bucur. O sa iti placa mult. Dar poti sa le mananci si la PP sa stii (:P)
tare as vrea sa stiu ce este maizena si unde se gaseste?
Maizena de fapt e amidonul. Daca vrei Maizena (12 lei) o gasesti la raionul de faina din hipermarketuri.
Chiar arata super si banuiesc ca si la gust sunt bune, din moment ce sunt umplute cu o crema de vanilie. Abia astept sa le fac si eu.
Astept feed back-ul
da, pot si la PP? chiar daca sunt in croaziera, eu, zilele de pp le tin ca si la atac, adica fara alimente tolerate, respectiv lapte…
Maizena e aceeasi chestie ca si Gustin (dr oetker?).
Merci
Se poate si la PP in croaziera. Nu e aceeasi strictete ca in atac. Si da, Maizena e tot amidon (precum e cel mentionat de tine)
Aaaaha, am inteles
. Multumesc!
Cu placere!
Pentru 5 portii este reteta? Sau cate linguri de amidon avem voie/zi in pl?
Indiferent de PP sau PL e voie cam o lingura de amidon pe zi. Prin urmare imparti compozitia pe mai multe zile. (cel mai bine e cand sunt 2 in familie care tin dieta, ca atunci se mananca 2 zile din ele).
da, da, da. Am incercat aceasta crema. Un preparat extraordinar de fin si rafinat ca si Crème brûlée
)). Cojile de ecler nu le-am facut ptr ca nu am INCA tava ptr briose, insa crema aceasta am adaugat-o peste un blat facut conform retetei de CHEC ALB, in care am mai adaugat tarate de grau si cateva seminte de mac (nu am pus f multe, nu stiu daca sunt permise in croaziera, insa a meritat).
Multumesc pentru retete!
Pentru mine, site-ul tau este cel care ma ajuta sa tin dieta.
Nico iti multumesc pentru cuvintele frumoase si ma bucur sa aud ca va sunt de folos informatiile si retetele mele. Astept sa imi mai spui ce mai incerci si daca iti place.
astazi am facut si eu choux a la creme si au iesit foarte bune. Au mancat si copiii de nu-i mai opream. Mutumim mult pentru retetele deliciose.
Ma bucur ca v-au placut!
foarte buna reteta. Eu nu am avut forme de briose, le-am pus in tava ca pe cojile de ecler si au iesit foarte bune. Iar crema de vanilie pe care am pregatit-o dupa reteta ta a fost delicioasa, incomparabila cu gustul fad al celei de cumparat. Iti multumesc pentru toate retetele, sunt de mare ajutor!
Cu placere. ma bucur sa aud ca va plac! O sa incerc si eu data viitoare sa le fac direct pe tava ca formele de ecler.
Poate vin cu o intrebare stupida , dar ma risc
. Precum Larisa nu am forme de briose si ma gandeam sa fac la fel ca la ecler si eu, dar intrebarea mea este: cum le pun in tava , cu lingura asa in forma de briose? Nu este compozitia prea moale sa se intinda prea mult? Zic si eu , asa inainte de a vedea rezultatul .
Se va intinde din pacate
. Compozitia e destul de moale si “fuge”.
am facut si eu reteta…s-au lasat un pic dar n-a contat pt ca au fost super bune! toata familia a mancat si n-ai spune ca e ceva de dieta. multumesc si pt aceasta reteta!
am incercat si eu azi reteta …fff bune ..mi au iesit 14 si nu s au lasat deloc , sunt f bine coapte si crescute , mi au iesit mai bn decat cojile de ecler de altadata
crema e si ea buna buna , ai putea sa deschizi un restaurant cu retete Dukan :*
pt cate zile e Portia 2? are doar 2 linguri de tarate insa amidon 4 linguri la gogosi si 1 jumatate la crema…cum le impart?
O imparti in functie de nr lingurilor de amidon. Dar probabil o sa fie mai putine zile ca o sa le imparti cu ai tai
excelente choux-urile. intrebare pot inlocui cu altceva macar 2 linguri de amidon de la cojile de choux? si eventual sa iasa tot la fel de bine
Nu stiu ce sa spun. Poti incerca cu tarate de grau, dar nu stiu daca mai ies la fel.
Heyyy
) https://www.youtube.com/watch?v=hf4YhgYAtwY
Am facut si eu reteta, am si filmat-o chiar
Sunt geniale :X
pot folosi cremele pentru prajituri si budincile de la dr oetker in croaziera sau nu este recomandat? Multumesc
Poti.
Buna ziua!Am o mare nedumerire in legatura cu diferite retete care le-am studiat. Este vorba despre folosirea prafurilor de budinci, tipo Dr. Oetker. Eu sunt in Spania si am verificat toate tipurile de budinci, de toate marcile (inclusiv dr.Oetker), dar am constat ca au un mare nivel de hidrocarbonati (din care un mare procent este zahar), ceea ce in dieta dukan este foarte strict limitat. Intrebarea mea este daca praful de budinci care il folosesti in retetele tale este cel clasic (cu hidrocarbonati) ori exista (si eu nu l-am gasit)o varianta fara hidrocarbonati? multumesc
Din pacate nu cred ca exista. De aceea pentru a fi mai corecti putem prebara budinca in casa.
foarte bune retetele tale, multumim de ajutor. spune-mi te rog ce indulcitor folositi voi? lichid? eu am luat unul de la lidl si daca pun prea mult are gust amar iar stevia am inteles ca e amara la temperatura mare.
Buna si ma bucur ca urmaresti site-ul. Eu am sau am avut asa: lichid doar Clio (il folosesc la anumite retete, depinde), pudra – Sly, Clio, Marca Carrefour si unul de la Mega Image + xilitol. Si stevia dar nu in dulciurile care necesita fierbere sau coacere.
se poate folosi la preparare si zaharina lichida?
Da alina!
Buna ziua! vreau sa incerc si aceasta reteta, dar nu am lapte praf. Il pot inlocui cu altceva sau il pot scoate din reteta? Multumesc si felicitari pentru toate retetele delicioase pe care ni le pui la dispozite!
Cel mai bine iese cu lapte praf. De inlocuit ar merge inlocuit cu amidon, dar acesta e tolerat.