Dulceata de dovleac
Cum vă spuneam au apărut și dovlecii și îi putem folosi în mai multe feluri. Astăzi propun o rețetă de dulceață de dovleac, făcută cu îndulcitor, astfel încât ea poate fi consumată și de diabetici. În dieta dukan dulceața de dovleac este permisă începând cu croaziera în zilele de proteine-legume (PL). Deasemenea, ea poate fi consumată simplă sau poate fi folosită la prăjituri și tarte.
Faza Croazieră (PL), Consolidare, Stabilizare definitivă
Ingrediente:
-1 kg de dovleac ras
- 150 g îndulcitor (după gust, de preferat xilitolul)
- zeama de la o lămâie
-250-300 ml apă
- 1-2 lgt scorțișoară si/sau 1 păstaie de vanilie
Preparare. Dovleacul proaspăt se curăță de coajă și se dă prin răzătoare. Se presară peste el jumătate din îndulcitor și se lasă câteva ore la frigider (nu lasa foarte mult sirop ca nu are cum penru ca folosim indulcitor). Se pune într-o oală cu fundul mai gros, se adaugă restul de îndulcitor (e greu de aproximat gramajul deoarece depinde de îndulcitorul folosit, așa că e mai bine să vă ghidaâi după propriul gust), sucul de lămâie, apa, scorțișoara/vanilia și se pune la fiert la foc mic. Trebuie să amestecați destul de des în ea ca să nu se prindă. Dacă vi se pare ca e prea puțină zeamă mai adăugați apă. Trebuie să fiarbă circa 50-60 minute. Dacă doriți puteți să adăugați și un gelifiant pentru a se păstra mai bine.
Intre timp pregătim și borcanele spalate și uscate, iar in momentul când închidem aragazul punem dulceata așa fierbinte în borcanele sterilizate, înfiletăm și …cam atât. Lasam la racit borcanele invelite intr-un pled gros.
dulceata rezista mai mult in camara sau trebuie tinuta in frigider?
E prima data cand fac si eu. Ar trebui sa reziste o perioada spun eu.
Cam cate borcanele ti-au ieșit tie?si cat pot mânca pe zi,in perioada de croaziera PL?
3 borcane.
cat vrei mananci la PL (la PP nu ai voie)
Ah,de abia astept..visez deja la niște clatite cu dulceata:D nu trece zi sa nu fac vreo reteta de aici !! Multumesc in numele tuturor celor ce urmează dieta pentru tot ceea ce postezi aici !
Cu drag Vivienne! :*
Se poate pune si scortisoara,si vanilie?sper ca nu te stresez prea tare cu toate întrebările mele,dar ai niște retete minunate,si nu vreau sa gresesc cu nimic
Ce vrei tu
Gata,am pus scortisoara,si a ieșit….mmmm…n-am cuvinte!
:*
dovleacul l ai cantarit dupa ce l ai ras sau ai cumparat 1 kg din piata si dupa l ai curatat?
E vb de dovleacul ras.
dulceata sau peltea de gutui a facut cineva cum trebuie sa procedez ca la cea de dovleac? eu asa cred. va pup.
Nu am facut, dar banuiesc ca se face la fel.
Cum ti-a rezistat dulceata din septembrie si pana acum ? Ce-ai constatat, trebuie tinuta in frigider sau nu ?
Nu a rezistat ca am mancat-o
. Cat a fost am tinut-o insa in frigider.
Hi, hi, mi se pare normal !
Eu voi face o incercare, am gasit o reteta care are si aspirina in compozitie si voi lasa un borcan afara, restul voi pune la frigider, ca tine. Merci de raspuns !
Cu drag :*
buna reteta, pt dulceata mai ales cand esti croaziera , pentru o pastrare mai indelungata eu am sa pun un praf de aspirina netamponata deasupra fiecarui borcan, le capacesc apoi le fierb la bain – marie, 20 de minute de cand incepe apa sa fiarba, apoi le lasam sa se raceasca treptat acolo unde au fiert pentru a se trage capacele, se vor pasta ca cele de pe raftul din magazin daca toate capacele s-au tras.
merita facut inca se mai gasesc placintari:)
Buna , am facut si aceasta reteta ( din nenumaratele si minunatele de aici ) si a iesit o dulceata de mi vine sa pap toate cele 4 borcanase rezultate , deci e dementiala la gust o recomand si nu in ultimul rand multumesc pentru toate retetele minunate de aici , o inspiratie de nota 10 pentru mine , chiar zi de zi listez retete le am strans intr un dosar si gatesc cu spor dupa ce mi culc copilasii . Multumim pentru tot .
Ma bucur sa aud asta Agnes si ma bucur ca iti plac retetele. Da, dulceata de dovleac e minunata si mie mi se pare ca aduce mult la gust cu merele coapte cu scortisoara.