DIETA DUKAN/UTILE

  • Arhive

Paine din faina integrala

Pentru că unii dintre cei care urmăriți site-ul sunteți la faza de consolidare și stabilizare definitivă, dar și pentru cei care nu urmați o dietă dar vreți să mâncați pâine din făină integrală, vă propun și rețeta după care eu fac această pâine. Încerc pe cât posibil să fac această pâine pentru toată familia, deși încă puiul meu e reticent.

Faza Consolidare, Stabilizare definitivă

Ingrediente

-400 g făină integrală de grâu

- +/- 350 ml apă călduță

- 30 g drojdie proaspătă

- 1 lg de zahăr

- 1 lgt sare

- 3 lg ulei de măsline

Preparare

Mai întâi punem drojdia cu zahărul și o parte din apa călduță într-un bol și lăsăm circa 5-10 minute. Într-un vas mare punem făina, sarea și uleiul de măsline și turnăm deasupra drojdia înmuiată. Începem să frământăm și adăugăm restul de apă până obținem un aluat compact, dar care să nu fie foarte vâscos.

Acoperim vasul cu un prosop de bucătărie și lăsăm la dospit într-un loc mai câlduț pentru circa o oră.

După o oră, răsturnăm aluatul pe un tocător mai mare acoperit cu făină (sau ce folosiți voi la întins aluaturi). Dacă e lipicios aluatul mai frământăm cu puțină făină.

De aici încolo puteți varia. Puteți face o pâine tip ”franzelă” sau puteți face două baghete, sau dacă vreți puteți face chifle mai mici, pe care le așezăm pe tava tapetată cu hârtie de copt.

Crestăm din loc în loc aluatul  acoperim din nou cu prosopul de bucătărie și mai lăsăm să crească circa 30 de minute. Dacă vreți, înainte de a băga pâine în cuptor puteți unge aluatul cu puțină apă iar apoi presărați deasupra semințe diverse (in, chia, dovleac, floarea soarelui etc.).

Introducem în cuptorul încins la 180 grade și lăsăm la copt circa 40-45 minute. Scoatem tava și acoperim pâinea cu prosopul de bucătărie și o lăsăm așa să se răcească.

Poftă bună!

p.s. Puteti face painea si la masina de paine. Incepeti cu apa, apoi uleiul de masline, faina, sarea, zaharul si drojdie uscata (1 plic) in loc de drojdia umeda. O lasati la masina pe programul de framantare sau pe cel de framantare si dospire, apoi urmatii restul pasilor ca in reteta de mai sus.

 

 

Print Friendly
Share
this article on Facebook
Cursuri IT acreditate

S-ar putea sa iti placa si: